FONTOS Letörheti a magyar kormány akkumulátoripari álmait Macron
 
Előfizetői tartalom

Épp csak vége lett a járványnak, berobbant a háború: hogyan éljük túl az újabb sokkot?

Simon Izabella
Még ki sem hevertük a koronavírus okozta lelki sérüléseket, máris itt az újabb sokk, a háború, amely sokakat tölt el szorongással, félelemmel. Zana Katalin és Bakó Tihamér pszichoterapeuták nemrég megjelent könyvükben azt fejtegetik, hogy az ehhez hasonló humanitárius katasztrófák képesek úgy beleégni a lelkünkbe, hogy azt még az utódaink is megérzik. Hogyan hagynak lenyomatot a közösségi traumák a pszichénkben, és mit tudunk tenni azért, hogy a mi életünkben elszenvedett traumákat az unokáink már ne cipeljék tovább? Hogyan erősíthetjük magunkat és mit mondjunk a gyereknek a háborúról?

Transzgenerációs traumának nevezi a pszichológia azokat a lelki sérüléseket, amelyek – nagyrészt tudattalanul – akár generációkon átívelve is befolyásolhatják a családtagok és az utódaik életét. Hogyan lehet ez? A nagyszülők életében elszenvedett traumák, a világháború vagy haláltábor veszteségei, amikor például valaki nyomtalan eltűnt, vagy ahol a család nőtagját...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái