Előfizetői tartalom

Épp csak vége lett a járványnak, berobbant a háború: hogyan éljük túl az újabb sokkot?

Még ki sem hevertük a koronavírus okozta lelki sérüléseket, máris itt az újabb sokk, a háború, amely sokakat tölt el szorongással, félelemmel. Zana Katalin és Bakó Tihamér pszichoterapeuták nemrég megjelent könyvükben azt fejtegetik, hogy az ehhez hasonló humanitárius katasztrófák képesek úgy beleégni a lelkünkbe, hogy azt még az utódaink is megérzik. Hogyan hagynak lenyomatot a közösségi traumák a pszichénkben, és mit tudunk tenni azért, hogy a mi életünkben elszenvedett traumákat az unokáink már ne cipeljék tovább? Hogyan erősíthetjük magunkat és mit mondjunk a gyereknek a háborúról?

Transzgenerációs traumának nevezi a pszichológia azokat a lelki sérüléseket, amelyek – nagyrészt tudattalanul – akár generációkon átívelve is befolyásolhatják a családtagok és az utódaik életét. Hogyan lehet ez? A nagyszülők életében elszenvedett traumák, a világháború vagy haláltábor veszteségei, amikor például valaki nyomtalan eltűnt, vagy ahol a család nőtagját...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés