Előfizetői tartalom

Radó Péter: Pedagógus ellenállás újratöltve

Radó Péter, oktatáskutató
A pedagógusok ellenállásának újraéledése mögött álló okok, s az ellehetetlenítésére tett kísérletek tökéletesen mutatják be a Fidesz-rezsim természetét. Ma annak ellenére kezdődött sztrájk a közoktatásban, hogy a kormányzat a jogelvonás és megfélemlítés szinte minden eszközét bevetette. A pedagógusok mellett számos szülői és diákszervezet is kiállt. Ennek ellenére még nyitott kérdés, hogy a nagy támogatottságot élvező pedagógus sztrájk eléri-e a létminimum szintjére süllyedt bérek emelését és a kizsigerelő munkaterhek csökkentését.

Elméletileg a mindenkori kormány számára egy nagy munkavállalói csoport tiltakozó mozgalma és sztrájkja a választás előtti időszakban komoly politikai kockázatokat jelent. Ezt 2010 előtt jól tudta a Fidesz is, ezért ellenzéki pozícióban szervezett választási kampányainak egyik kedvelt eszköze volt a vele szövetséget kötött szakszervezetek politikai sztrájkjainak bátorítása...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái