Előfizetői tartalom

Tartós szenvedés várhat az orosz lakosságra a háború miatt - akár hiperinfláció is jöhet

Portfolio
Jelentős visszaesést hozhat idén Oroszországban a háború és az arra adott nyugati szankciók, valamint a magánszektor reakciója, a következő években pedig stagnálás jöhet - írja elemzésében a Fitch Solutions. Az elemzőház szerint az inflációs nyomás olyan mértékben erősödik Oroszországban, hogy a hiperinflációt sem lehet kizárni, a lakosság életszínvonala jelentősen csökken. Az elemzőház közgazdászai elemzésükben előrejelzést adnak az orosz külkereskedelem, beruházások, lakossági fogyasztás alakulására, és a rubel kilátásai is szóba kerülnek.

Az orosz gazdaság 5,1%-kal eshet 2022-ben a Fitch Solutions előrejelzése szerint az orosz invázióra válaszul hozott nyugati szankciók miatt, és a recesszió még 2023-ban is kitarthat, amikor 1,3%-ot zuhanhat a gazdaság. Ez az előrejelzés ugyan nem tekinthető kifejezetten pesszimistának (néhány elemző két számjegyű visszaesést vár az országban), a korábbi előrejelzéshez képest nagyot rontott a várakozásán a Fitch Solutions: az elemzőház a február 24-én kirobbant háború előtt még úgy kalkulált, hogy idén 2,7%-kal nőhet a gazdaság a tavalyi 4,8% helyett. Az elemzők úgy számolnak, hogy a szankciók 2022-ben és 2023-ban is érvényben maradnak.

Az orosz gazdaság idén mély recesszióba zuhanhat, amelyet hosszú stagnálás követhet. Forrás: Fitch Solutions.

Az elemzők szerint az orosz recessziót nem egyedül a széles körű nyugati szankciók váltják majd ki, hanem hozzájárul ahhoz a magánszektor külön szankciós mechanizmusa, és a hazai, valamint a külföldi befektetők kockázati étvágyának változása is. A szerzők elemzésükben emlékeztetnek, hogy Oroszország a február végi invázió után nagyon hamar a világ legsúlyosabban szankcionált országa lett, a szankciókhoz az EU és az USA mellett 20 másik ország is csatlakozott.

A 2022 februárja óta Oroszország bevezetett szankciók összegzése
Érintettek Részletek
Magánszemélyek Eszközbefagyasztás, utazási korlátozás a Kremlhez hűséges személyekre, köztük magára Putyinra. Nagyjából 2500 személyt érint ez.
Bank- és pénzügyi szektor Nagy bankok eszközeinek befagyasztása (pl. Sberbank, VTB)                                           
Nagy bankok eltiltása a nemzetközi tőkepiacokról
Az orosz kötvények másodpiaci kereskedelmének tilalma
Több bank kitiltása a SWIFT-rendszerből
Nagy bankok kitiltása a devizapiacról (USD, EUR, GBP, JPY)
Technológia és kereskedelem Embargó az amerikai gyártmányú high-tech ipari kellékekre                       
Embargó az űripari, védelmi és a kettős felhasználású termékekre 
Az orosz hajók kikötői tilalma az EU-ban és az USA-ban
Amerikai és brit embargó az orosz olajra
Energia Az Északi Áramlat 2 felfüggesztése
Forrás: Fitch Solutions, Portfolio

Az elemzőház megítélése szerint az eddigi legsúlyosabb szankciók a bankrendszert – köztük a jegybankot – érintő lépés volt, amelynek eredményeképp a bankok nem férnek hozzá a dollár, euró, jen és font tartalékaikhoz. Ez a lépés összesen 468 milliárd dollárnak megfelelő devizatartalékot tett elérhetetlenné.

Az alábbiakat járja körbe az elemzés:

  • Hogyan alakul az orosz növekedési pálya a szankciók hatására?
  • Külkereskedelem, fogyasztás, beruházás - hogyan érintik őket a szankciók?
  • Jön a hiperinfláció?
  • Kell aggódniuk az oroszoknak a megugró munkanélküliség miatt?
  • Mekkora mozgástere van az oroszoknak az energiahordozók exportjának korlátozására?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés