Előfizetői tartalom

Elkezdtek felkészülni a gázválságra a németek, az oroszok közben még több terméknél rubelben kérnék a pénzt

Portfolio
Nehéz másként értelmezni a német gazdasági miniszter szerda reggeli bejelentését, mint úgy, hogy a németek elkezdtek felkészülni egy esetleges gázellátási zavarra amiatt, hogy az oroszok rubelben követelik a gázszállítások ellenértékét. Sőt egy német energiaipai szövetségi vezető szerint tényleg át kell gondolni, hogy hogyan lehet priorizálni a gázfelhasználást, ha beüt a baj. Közben szerdán délelőtt egy vezető orosz politikus már azt is "javasolta" Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti jelzésével összhangban, hogy az oroszok ne csak a gáznál, hanem számos más exportterméknél, így az olajnál, szénnél, fémeknél, gabonáknál, műtrágyáknál, fűrészáruknál is térjenek át a rubelalapú fizetésre, így aki orosz terméket akar vásárolni, szerezzen előbb rubelt – üzente. A javaslatra máris pozitív visszajelzés érkezett Putyin szóvivőjétől. A franciák egyelőre nem aggódnak a gázellátási helyzet miatt, a görög kormány viszont válságtanácskozást tart az energetikai hatóság és a nagy cégek részvételével, amelyen megvitatják a rubelalapú elszámolás kérdését. A gázpiaci szereplők nyugtalanok, ami a 10% körüli mai áremelkedésben is megmutatkozik.

Amint reggel már megírtuk: elővigyázatosságból kihirdették Németországban a földgázellátási válsághelyzet legalacsonyabb, úgynevezett korai előrejelzési szintjét arra hivatkozva, hogy nem lehet tudni, hova fajul az oroszok rubelelszámolásra áttérést szorgalmazó terve. Ezzel gyakorlatilag formalizálták azt, hogy egy munkacsoport már eddig is nagyon szorosan figyelte az orosz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés