Előfizetői tartalom

Fontos dolgokat árultak el Putyinék a nagy rubelalapú gázvásárlási tervről

Portfolio
Nem holnaptól, az új terv közzétételétől kezdve kell áttérni a gázszállításoknál a rubelalapú kifizetésre, hanem ez egy elhúzódóbb folyamat lesz – ígérte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője egy szerdai tájékoztatón. A hírre első reakciókért néhány euróval estek a gázárak, de összességében még mindig 10% körüli pluszban járunk tegnaphoz képest, mert az orosz szállítások körüli bizonytalanság megmaradt. Közben a rubel folytatta szárnyalását, mert a jelek szerint a bankközi devizapiacon késztetik majd rubelvételre az orosz gáz vásárlóit, és az adott napi moszkvai tőzsdei árfolyamon számolják el velük a gázszállításokat.

Arra a kérdésre, hogy már a holnap megjelenő tervtől kezdve át kell térnie a nyugati gázvásárlóknak a rubelalapú kifizetésre, Dmitrij Peszkov úgy reagált szerdán a Reuters tudósítása szerint: Egyáltalán nem. Ahogy azt korábban is beszéltük, a szállítások és a kifizetések időigényes folyamatok. Így ez nem jelenti azt, hogy a holnapi szállításokat már rubelben kellene...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés