Előfizetői tartalom

Választás 2022: mutatjuk, mit jelent a kezedben lévő két szavazat

Portfolio
Vasárnap országgyűlési választásra kerül sor Magyarországon. Korábban már összefoglaltuk az április 3-i parlamenti választással kapcsolatos legfontosabb technikai jellegű információkat, most pedig bemutatjuk a magyar választási rendszer működését. A 2022-es választáson az egyéni képviselői körzetek jelöltjei mellett hat pártlistára adhatják le szavazataikat a magyar állampolgárok. A határon túli magyar választók csak pártlistára, a nemzetiségi szavazók csak egyéni jelöltekre és nemzetiségi listára szavazhatnak. Mutatjuk, mit érdemes tudni az egyéni és a listás szavazatól, a parlamenti küszöbről és a választási részvételről.

Kik szavazhatnak a 2022-es választáson? Minden nagykorú (vagyis 18. évet betöltött, vagy annak betöltése előtt házasságot kötött) magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy szavazzon az országgyűlési képviselők választásán. Nem rendelkezik választójoggal az, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága/ hiánya miatt a bíróság a választójogból...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés