Előfizetői tartalom

Hogyan lehet az étel orvosság? Interjú Barabási Albert-Lászlóval

Kutatásaink során 130 ezer molekulát azonosítottunk az élelmiszerekben, és ezeknek a kétharmadának már ismert az egészségügyi hatása - avat be az egyik folyamatban lévő kutatásába Barabási Albert-László. A világhírű hálózatkutatóval annak apropójából beszélgettünk, hogy 20 év után ismét megjelent új kiadásban a Behálózva című könyve, amelyet azóta 30 nyelvre fordítottak le és alapműnek számít a hálózatelmélet területén. Az interjúban a fizikus azt is elmondta, hogy a legegészségesebb a zöldség-gyümölcs alapú étrend, de nem kell feltétlenül vegetáriánussá válni. Ha viszont valakinél azonosítanak egy betegséget, akkor már az lesz a fontos kérdés, hogy mit ehet és mit nem. Erről szól többek között a most zajló egyik kutatásuk a Barabási Lab-ben. A kutatóval beszélgettünk továbbá a művészeti alkotó tevékenységéről, az NFT-piacáról, a blockchain technológiáról, a web 3 mozgalomról, ami szerinte meg fogja változtatni az egész gazdaságot, a metaverzumról, valamint az orosz-ukrán háborúról is.

20 éve jelent meg először a Behálózva című könyve, ami a hálózattudományok alapművének tekinthető. Most viszont új kiadásban jelent meg. Mi volt ennek az apropója? Tartalmában nem változott, egy új előszót kapott. Az új kiadásra egy nyelvi frissítés miatt volt szükség. Nagyon jó fordítás a korábbi fordítás is, amit Vicsek Márta matematikus készített. De közben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés