Előfizetői tartalom

Hiába az árstop, felrobbant az élelmiszerek ára

Portfolio
Évek óta nem láttunk olyan áremelkedést az élelmiszereknél, mint márciusban, de persze ez nem is meglepő, hiszen az infláció is majdnem tizenöt éves csúcsra ugrott. A kormány az árstopokkal próbálja felvenni a harcot, azonban az érintett hét termék kivételével jelentős volt az áremelkedés. A paradicsom és a rétesliszt ára egy év alatt több mint 40 százalékkal emelkedett, de a kenyér és a csirkecomb is harmadával drágult. Sőt, volt olyan nem szezonális termék, ami egyetlen hónap alatt drágult annyival, mint máskor egy év alatt. És ebben még csak az orosz-ukrán háború első hatásai vannak benne, a tendencia várhatóan folytatódik majd a következő napokban.

Már az élelmiszerek húzzák az inflációt Márciusban 8,5%-ra emelkedett az infláció Magyarországon, ennél magasabb áremelkedési ütemet 2007 nyara óta nem láttunk. A növekedés így is elmaradt a várakozásoktól, hiszen az elemzők 8,6-8,7 százalékos inflációra számítottak előzetesen. Az infláció szerkezetét illetően az látszik, hogy elsősorban az üzemanyagok ársapkája...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés