Előfizetői tartalom

Mi lesz, ha nem jön pénz Brüsszelből? Újra devizakötvényre szorulhat Magyarország

Ha nem érkeznek meg az uniós források, akkor nemzetközi kötvénykibocsátásra lehet szükség, Magyarország ma a pénzpiacokról nagy mennyiségben hozzá tud férni forrásokhoz – mondta a múlt heti nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A miniszterelnök szavai alapján könnyen lehet, hogy a tervezettnél nagyobb devizakötvény-kibocsátás jöhet 2022-ben. Ez persze drágább, mint az uniós támogatás és az RRF-hitel is olcsóbb forrásbevonást jelentene.

Elvileg idén már csak cserélnénk devizakötvényt

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 2022-es finanszírozási terve szerint idén már nem lesz további nettó devizakötvény-kibocsátás, vagyis már csak annyi kötvényt kíván kibocsátani az állam, amennyi le is jár. Az egész évre tervezett 182 milliárd forintos devizakötvény-kibocsátás a februári japán jenben történt aukcióval teljesült már.  

Ettől még nem lesz eseménytelen az év
Az egész éves devizalejárat 491 milliárd forint, a kibocsátás pedig 1551 milliárd, de utóbbinak nagy részét a nemzetközi szervezetektől (EIB, EBRD stb.) felvett hitelek és a második félévre tervezett legalább kétmilliárd dolláros kötvénycsere adják.
Az év végére tervezett jelentős devizakötvény-cseréről annyit tudni, hogy legalább 2 milliárd dollárnyi 2023-24-es kötvényt tervez lecserélni az adósságkezelő. Tavaly év végén az érintett 2023-24-es dollárkötvények piaci állománya nagyjából ötmilliárd dollár volt, vagyis ennek a felét célozta meg cserére az ÁKK.
A tervezett éves kibocsátás 21%-a, 321 milliárd forint teljesült az első negyedév végéig az ÁKK beszámolója szerint. Ennek része a március végén lehívott 147 millió eurónyi uniós SURE-hitel.

A tervek szerint az év második felében annyi kötvényt bocsátanánk ki, amennyit a befektetők felajánlanak cseére, de a Portfolionak adott interjúban Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója a rugalmasságot hangsúlyozva úgy fogalmazott, hogy

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés