Előfizetői tartalom

Egyelőre megúszták az oroszok, de hamarosan nagyon nehéz helyzetben lesz Putyin kormánya

Portfolio
Az Oroszország olajeladásaira vonatkozó szankciók nagy részét eddig a piaci szereplők magánakciói tették ki. Ezek az önszankciós lépések alkalmasak az orosz olajeladások korlátozására, miközben a geopolitikai prémium nem épül be az árakba. De amikor az EU dönt majd az orosz olaj behozataláról, az már elkerülhetetlenül áremelkedést hoz - hívja fel a figyelmet elemzésében az UniCredit Bank. Az elemzésükben továbbá kiemelik, hogy bár az orosz olajeladások márciusban nem estek vissza, az április már kifejezetten komoly kiesést hozhat. Korábbi cikkünkben mi is részletesen bemutattuk az orosz költségvetés kiszolgáltatottságát az olajbevételek felé, így még az EU-s szankciók hiánya esetén biztosnak tűnik, hogy az orosz költségvetési pozíció áprilisban-májusban romlik majd a háború előtti viszonyokhoz képest.

Folyamatban vannak a szankciók, egyelőre korlátozott hatással

A Nyugat nagyon határozott választ adott az oroszok lépésére. Ukrajna lerohanása után a nyugati országok néhány hét leforgása alatt levágtak számos orosz bankot a SWIFT-rendszerről, befagyasztották az orosz jegybank devizatartalékait, megtiltották a kettős felhasználású termékek exportját Oroszországba, és magánszemélyeket érintő szankciókat is hoztak. A meghozott intézkedések időben, az érintettek körében és méretben is precedens nélküliek voltak. Míg az EU (a britekkel, az USA-val, Ausztráliáva, Kanadával ellentétben) eddig nem tiltották meg az orosz olaj behozatalát, az egyes energiapiaci szereplők már bejelentették, hogy beszüntetik az orosz olaj vásárlását. Ezzel gyakorlatilag nem a kormányok, hanem a piaci szereplők büntetik meg Oroszországot, részben reputációs okok miatt, részben a másodkörös szankcióktól való félelmükben.

Az eddigi beérkező, előzetes adatokból az látszik, hogy a hivatalos és nem hivatalos szankcióknak volt hatása az orosz olajtermelésre, de csak korlátozott mértékben – hívja fel a figyelmet elemzésében az UniCredit Research. Moszkva talált alternatív piacokat az olajának, főleg Ázsiában, részben a nagyon jelentős árkedvezmények miatt. Az UniCreditnél azonban úgy számolnak, hogy az oroszok számára jelenleg kedvező helyzet változni fog. A nemzetközi pénzügyi szankciók egyre nehezebbé teszik az oroszok számára az olajjal kapcsolatos tranzakciók lebonyolítását,

és a következő hetekben komolyan csökkenhet az orosz olaj kínálata.

Az alábbiakról olvashatsz az elemzésben:

  • Mennyire fáj eddig az állami és magánszankciók Oroszországnak?
  • Miért nem estek márciusban az olajeladások?
  • Hogyan alakulnak az eladások áprilisban?
  • Mennyire tudta Oroszország pótolni az európai piacok kiesését?
  • Mennyibe kerülhet az olaj, ha az EU kiveti az embargót?
  • Mi lesz az orosz költségvetéssel?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés