Előfizetői tartalom

Három év alatt majdnem ezer milliárd: még a vártnál is sokkal többe kerül Magyarországnak a hozamok elszállása

Beke Károly
Áprilisban már írtunk arról, mekkora terhet jelenthet a magyar költségvetésnek az állampapírpiaci hozamok emelkedése a kamatkiadásokon kívül. Akkor még nem készítettünk hosszabb kitekintést, 2022-re bő 200 milliárd forintos extra teherrel számoltunk. A napokban viszont közzétette éves konvergencia programját a kormány, melyben már egészen 2026-ig van gazdasági kitekintés. Ebből pedig még rosszabb kép rajzolódik ki, a következő években további súlyos százmilliárdokat kell pluszban kifizetni kamatra.

Nagyot ugrottak a hozamok Néhány hete írtunk arról, hogy az utóbbi időszakban komolyan beindult a magyar kötvényhozamok emelkedése. A tízéves referenciaérték megközelítette a 7%-ot, amire majdnem tíz éve volt utoljára példa. Néhány rövidebb papír esetében pedig még magasabb referenciahozamokat is regisztrált az adósságkezelő, sőt a diszkont kincstárjegyek hozama is emelkedett....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái