üzbegisztán taskent
Gazdaság

Szijjártó: Magyarország és Üzbegisztán széles körű együttműködési programot indít

MTI
Magyarország és Üzbegisztán együttműködési programot indít a nukleáris energia, a vízgazdálkodás és mezőgazdaság, valamint a határvédelem területén, ami lehetőségeket nyit a magyar cégek számára a gyorsan fejlődő közép-ázsiai országban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Taskentben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság hetedik ülését követő sajtótájékoztatón rámutatott, hogy hatalmas fejlesztések zajlanak Üzbegisztánban, ezek többsége ráadásul olyan ágazatokban, amelyekben a magyar technológiák a világ élvonalában vannak. "Ezért széles körű együttműködési program indul, amely megnyitja a lehetőséget a versenyképes magyar vállalatok számára, hogy a rendkívül gyorsan növekedő üzbég piacon érjenek el sikereket" - közölte.

Tájékoztatása szerint az egyik fő terület a nukleáris energia: az Üzbegisztánban tervezett újabb erőmű magyar hűtési technológiával épülhet meg egy 300-400 millió eurós projekt keretében. Emellett Magyarországon képezhetnek üzbég nukleáris szakembereket, amit az is elősegít, hogy az eddigi 100 helyett 170 ösztöndíjas helyet fognak biztosítani üzbég diákok számára a magyar felsőoktatásban.

Aláhúzta: az atomenergia Magyarország ellátásbiztonsága szempontjából is kulcsfontosságú, az energiamix összeállítása pedig nemzeti hatáskör. Ezért fontos, hogy az Európai Unió többször is kimondta, hogy a nukleáris energia teljes mentességet élvez az Oroszországgal szembeni szankciók alól - tette hozzá. Szijjártó Péter a második együttműködési területet a határvédelemben jelölte meg, különös tekintettel Afganisztán közelségére.

Érintette a vízgazdálkodás és mezőgazdaság területét is, amelyekben szerinte a magyar technológia ugyancsak élvonalbeli. Hozzátette, már megszületett a megállapodás a Türk Tanács aszálymegelőzési intézetének létrehozásáról.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom idén 48 százalékkal nőtt, miközben annak értéke már tavaly is meghaladta a 110 millió dollárt, a további bővülés érdekében pedig a magyar Eximbank 105 millió eurós hitelkeretet nyitott.

A felek az ülés jegyzőkönyve mellett aláírták a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramról szóló megállapodás kiegészítő jegyzőkönyvét, valamint egy turisztikai együttműködési szándéknyilatkozatot.

Szijjártó Péter a nap folyamán találkozik az üzbég külügyminiszterrel, a befektetési és külgazdasági kapcsolatokért felelős miniszterelnök-helyettessel, a népegészségügyi miniszterrel, az innovatív fejlesztésért felelős miniszterrel, a felső- és középfokú oktatási miniszterrel, illetve a turisztikai és kulturális örökségért felelős miniszterrel.

Az OTP Banknak is van kapcsolódása Üzbegisztánhoz, a legnagyobb magyar bank többségi részesedést vásárolhat az üzbég Ipoteka Bankban, igaz, a tranzakció elhalasztását kérte az OTP április közepén.

A címlapkép forrása: Marc Dozier via Getty Images

Ausztria Svájc zászló
parlament orszaggyules
dalio
Pekingben már saját fejlesztésű robot hirdeti az igét egy templomban
Online előadás
Belépési zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel együtt szuperhatékony párost alkotnak.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző/közgazdasági elemző

Junior elemző/elemző/közgazdasági elemző
2022. május 17.
Hitelezés 2022
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
nagy márton