Előfizetői tartalom

Nagyon magasak a magyar inflációs várakozások

Portfolio
A hivatalos inflációs adat szerint a fogyasztói árak áprilisban 9,5%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Ehhez képest a GKI, ezer háztartás körében végzett, reprezentatív felmérése szerint a lakosság 22%-os áremelkedést érzékelt, és így ez mutató újra a tavaly év végi csúcsához közelít. Az erősödő inflációs várakozásokról árulkodik a jegybank kedden közzétett ábrája is, ami néhány hónap stagnálás után meredeken emelkedett.

A GKI hangsúlyozza, hogy a várakozások alakulását jelző adata nem tényeken (pl. ár felírás, kérdőív stb.), hanem érzékelésen alapszik, melyeket erősen torzíthatnak a közelmúlt eseményei. Azonban van alapja az érzetnek. Ez részben statisztikai okokra, részben azonban a megfigyelési módszertanra vezethető vissza. A KSH a két évvel korábbi súlyoknak megfelelően súlyozza...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés