Előfizetői tartalom

Megint ugrik a gázár Putyin nagy döntése után – Idő előtt kényszerül leválni az orosz gázról Németország?

Portfolio
Csaknem 20%-ot ugrott csütörtökön délutánra a következő hónapok gázára a vezető holland gáztőzsdén azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda esti rendeletével számos európai ország vállalatát feltette egy friss szankciós listára, köztük a Jamál-Európa gázvezeték lengyelországi szakaszának tulajdonosát, illetve a legnagyobb német gáztároló üzemeltetőjét is. Mivel a szankciós listára tett cégekkel a Gazprom (és más orosz cégek) semmilyen tranzakciót nem folytathatnak, még a meglévő szerződéses kötelezettségeiket sem teljesíthetik, így az orosz lépés érthető módon alapvető aggodalmakat keltett az európai gázpiaci szereplőkben, hogy hogyan, milyen mennyiségben érkezhet egyáltalán az orosz gáz Európába a következő hónapokban. Nem véletlen, hogy a német gazdasági miniszter egy mai interjúban és a parlamenti felszólalásában már azt pedzegette: lehet, hogy sokkal gyorsabban kell leválnia Németországnak az orosz gázról, mint ahogy azt eddig tervezték (leghamarabb 2024 közepére), mert lehet, hogy egyszerűen nem jön majd maga az orosz molekula. A szankciós listára egyébként a Gazprom magyarországi cége is rákerült.

Az orosz elnök szerda este írta alá azt a rendeletet, amely értelmében a függelék szerint 31 céggel szemben léptek hatályba szankciók, és Dimitrij Peszkov elnöki szóvivő csütörtök délelőtti tájékoztatója szerint mindez azt jelenti a Reuters tudósítása szerint: nem kaphatnak gázt sem a listán szereplő cégek és semmilyen tranzakciót nem lehet velük bonyolítani, a meglévő...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái