orbánviktorfacebook
Gazdaság

Megvan, milyen pozíciót kaphat Lázár János

Portfolio
Mégis miniszteri posztot kaphat Lázár János az új kormányban - értesült az ATV. A friss információ változást jelent a korábbi hírekkel szemben, miszerint Lázár a vidékfejlesztési posztot szerette volna, ám mivel ezt nem kapta meg, kiszorul az új kabinetből.

Lázár János építésügyi miniszter lehet a legfrissebb hírek szerint. Amennyiben igaznak bizonyul az értesülés, egy nagy jelentőségű feladatot kaphat, a politikus, de nehéz helyzetben. Egy ilyen miniszter alá tartozhatna az állami beruházások nagy része (például akár a vitatott orosz Paks 2 projekt és a kínai Budapest-Belgrád vasútvonal), illetve a lakáspolitika is. Az ATV szerint azonban a paksi projektet inkább Szijjártó Péterhez sorolják.

Eközben a 35 éves útépítési koncesszió tető alá hozása miatt az egyik legtipikusabb állami fejlesztési terület, az autópályák köre már nem feltétlenül kerülne Lázár hatáskörébe.

Az indulás nem lesz könnyű, hiszen a nagy költségvetési kiigazítási igénynek könnyen áldozatul eshetnek az állami beruházási támogatások, így a látványos építkezések és átadások is. A lakáspiacba pedig évek óta nem sikerül igazán életet verni, csak az árakat tornászta fel a cikkcakkos támogatás- és adópolitika.

Az ATV információi megerősítik azokat a korábbi értesüléseket, hogy

  • Navracsics Tibor uniós/területfejlesztési,
  • Nagy Márton gazdaságfejlesztési,
  • Szalai-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi,
  • Csák János pedig humán innovációs feladatkört kap.

Marad a pozíciójában Rogán Antal, Gulyás Gergely, Szijjártó Péter, Pintér Sándor, Varga Mihály, Varga Judit, Nagy István és Semjén Zsolt. Két volt tárca nélküli miniszter, Süli János (Paks) és Mager Andrea nem kerül be a kormányba.

A nemzeti vagyon fejlesztése az ATV szerint Palkovics Lászlóhoz kerül. Az jól látható, hogy az új struktúrában bizonyos területek hovatartozásának meghatározása nem lesz egyszerű, az állami vagyonnal kapcsolatos feladatoknak hirtelen gazdája lehetne Palkovics mellett Nagy Márton, Navracsics Tibor és akár Lázár János is. Ebben a kérdésben a kormányzati triangulum tehet rendet, miszerint az új minisztériumi struktúrát a működő állam, a szolgáltató állam és a fejlesztő állam hármassága határozza meg, a centrumában az úgynevezett „kormányzati központtal”. Utóbbiba a miniszterelnök és a Miniszterelnöki Kabinetiroda tartozna.

A szolgáltató államot a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Humán Innovációs Minisztérium és a Belügyminisztérium képviseli (eszerint Szijjártó, Csák és Pintér vezetésével), a működő állam sarokba tartozna a Miniszterelnökség, az igazságügyi, a honvédelmi tárca, valamint az atomerőmű-fejlesztésért felelős miniszter - utóbbi kapcsán kérdőjelként merül fel, hogy az ATV szerint az a feladat Szijjártóhoz kerülne. A fejlesztő állam területen a  Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, valamint az Agrárminisztériumot, a Területfejlesztési Minisztériumot, a Pénzügyminisztériumot és az Ipari és Technológiai Minisztériumot találjuk.

parlament orszaggyules
dalio
Pekingben már saját fejlesztésű robot hirdeti az igét egy templomban
D_MTI20220511001
schroder putyin
Online előadás
Belépési zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel együtt szuperhatékony párost alkotnak.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző/közgazdasági elemző

Junior elemző/elemző/közgazdasági elemző
2022. május 17.
Hitelezés 2022
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
nagy márton