finnország helszinki_getty_stock
Gazdaság

Az oroszok szerint álhír, hogy már ma elzárnák a gázcsapot a finnek felé

Portfolio
„Az a legvalószínűbb, hogy ez egy újabb újság álhír” – így reagált a pénteki orosz elnöki szóvivői tájékoztatón Dmitrij Peszkov arra a tegnap délutáni finn lapértesülésre, miszerint akár már ma elzárhatják az oroszok a gázcsapot a finnek felé annak megtorlásaként, hogy az ország hivatalosan is bejelentette a NATO-csatlakozási szándékait.

Ez nem túl erős cáfolata annak a lehetséges forgatókönyvnek, amelyről már múlt héten nyíltan beszélt a finn külügyminiszter, mint az oroszok felőli potenciális megtorló lépés azután, hogy direkt nem akarnak úgy fizetni a Gazpromnak (rubelben), ahogy azt az orosz elnöki rendelet tartalmazza.

Tegnap egy finn lap névtelen forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a finn politikai felsővezetőket tájékoztatták arról, hogy már ma leállhat az orosz gázszállítás az ország felé. A mai finn sajtó, illetve hatósági közlések ennek semmilyen jelét nem adták egyelőre.

Amint tegnap megírtuk: a finn energiafelhasználásban csak 5%-os a gáz súlya, igaz annak mintegy kétharmada orosz eredetű és néhány iparágban, illetve nagy cégnél bizonyára okozna nehézségeket, ha hirtelen leállna az orosz gázszállítás nem tudnák teljesen pótolni rövid távon máshonnan. Az európai gázpiaci rendszerüzemeltetők nyári elemzése arra mutatott rá, hogy egy hirtelen orosz gázszállítás leállás a téli hónapokban ellátási nehézségeket okozhat Finnországban, mivel nekik nincs föld alatti gáztárolójuk sem. Az anyag egyébként a mi régiónkra is gondokat vetített előre, ha nem tudnánk őszig kellően feltölteni a tárolókat egy mostantól bekövetkező orosz gázleállás miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images

ukrajna-terkep
ukran falu
orosz ukrán háború zászló
tankol_draga
Tematikus PR cikk
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
tankol_draga