orbán viktor áder jános orbán kormány
Gazdaság

Megérkezett a törvényjavaslat az ötödik Orbán-kormányról, máris van egy érdekesség

Portfolio
Az új kormány tagjainak péntek délutáni hivatalos bejelentése után a parlament oldalára felkerült a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat is.

A négy oldalas dokumentum 11 minisztériumot sorol fel:

 • Agrárminisztérium,
 • Belügyminisztérium,
 • Építési és Beruházási Minisztérium,
 • Honvédelmi Minisztérium,
 • Igazságügyi Minisztérium,
 • Kulturális és Innovációs Minisztérium,
 • Külgazdasági és Külügyminisztérium,
 • Miniszterelnöki Kabinetiroda,
 • Miniszterelnökség,
 • Pénzügyminisztérium,
 • Technológiai és Ipari Minisztérium.

A javaslatból kiderül továbbá, hogy az Építési és Beruházási Minisztérium a Miniszterelnökségből történő kiválással jön létre.

Érdekessége a törvényjavaslatnak, hogy a felsorolásban nincs benne a Gazdaságfejlesztésért felelős Minisztérium, miközben a bejelentés szerint Nagy Márton lesz ennek a vezetője és a Területfejlesztés sincs külön minisztériumhoz rendelve, pedig Navracsics Tibor lesz a tárcavezetője.

A törvényjavaslat negyedik paragrafusa kimondja, hogy az új minisztériumok, valamint a 2018-ban felállt minisztériumok közötti jogutódlást a kormány rendelete állapítja meg majd a későbbiekben.

A javaslat indoklása kiemeli, hogy veszélyek évtizede áll előttünk, megemlíti az ukrajnai háborút. "A leendő új kormány legfontosabb feladata, hogy a háborús helyzet miatt kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat adjon, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország megőrizhesse az elmúlt években elért eredményeit" - olvasható az általános indoklásban.

A miniszterelnök munkaszervezete a Miniszterelnöki Kabinetiroda, melynek része kormányzati igazgatási munkaszervezetként a Miniszterelnöki Kormányiroda.

Mik lesznek a minisztériumok feladatai?

Az ATV-n két nappal ezelőtt részletesen is megjelent, hogy az egyes minisztériumokhoz milyen feladatok fognak tartozni. A portál szerint ez még egy múlt heti verzió, és azóta voltak is ebben változások a jelek szerint, de jó kiinduló állapot lehet:

 1. Miniszterelnökség: Egyházakkal való kapcsolattartás, kiemelt társadalmi és civil kapcsolatok, kulturális örökségvédelem, régészet, nemzetpolitika, üldözött keresztények megsegítése, állampolgársági és anyakönyvi ügyek, (területi) közigazgatásfejlesztés, szervezés, sportigazgatási és sportágfejlesztés, statisztikai tevékenység, önkormányzatok.
 2. Igazságügyi Minisztérium: Alapjogvédelem, áldozatsegítés, európai uniós ügyek koordinációja, felszámolási eljárással kapcsolatos nem hatósági feladatok, fogyasztóvédelem, igazságügy, jogszabály-előkészítés, igazságügyi hatásrendi kapcsolatok, közszolgáltatások, titkos információgyűjtés engedélyezése, választójogi és népszavazási szabályzás.
 3. Honvédelmi Minisztérium: Hadigondozás honvédelem, Magyar Honvédség
 4. Miniszterelnöki kabinetiroda: Általános politikai koordináció, audiovizuális politika, elektronikus hírközlés, belföldi és nemzetközi kormányzati kommunikáció, e-közigazgatás, kormányzati informatikai infrastruktúra, informatika digitalizáció
 5. Külgazdasági és Külügyminisztérium: Kül- és  biztonságpolitika, külgazdasági ügyek fejlesztése, beruházásösztönzés, regionális és határ menti gazdaságfejlesztés, űrkutatás és diplomácia, kulturális diplomácia
 6. Belügyminisztérium: Büntetés-végrehajtás, bűnügyi nyilvántartás, egészségügy, határ- és idegenrendészet, menekültügy, kábítószer-megelőzés, kábítószerügy; katasztrófavédelem, kormányzati informatikai infrastruktúra védelme (kibervédelem), közbiztonság, rendészet, bűnmegelőzés, pártfogói felügyelet, közfoglalkoztatás, köziratok kezelése, levéltári tevékenység, közoktatás és köznevelés, közterület-felügyelet, külföldiek társadalmi beilleszkedése, külföldre való utazás szabályozása, személyi adat- és lakcímnyilvántartás, minősített adatok védelme, szociálpolitika, szociális szolgáltatások és hajléktalanellátás, társadalmi felzárkóztatás, társadalmi párbeszéd, terrorizmus elleni küzdelem, vízgazdálkodási és vízügyi igazgatás és polgári nemzetbiztonsági szolgálatok (azóta eldőlt, hogy ez utóbbi a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartozik majd).
 7. Innovációs Minisztérium: Családpolitika, gyámügyi igazgatás, gyermek- és ifjúságpolitika, felsőoktatás, foglalkoztatáspolitika, munkaügy, kultúrpolitika, kulturális fejlesztések és finanszírozás, szakképzés és felnőttképzés, tudománypolitika, kutatásfejlesztés, innováció.
 8. Pénzügyminisztérium: Adópolitika, adószakmai ügyek, államháztartás, nemzetközi pénzügyi kapcsolatok, nyugdíjjárulék és nyugdíj-, illetve egészségbiztosítási járulék, nyugdíjpolitika
 9. Agrárminisztérium: Agrárgazdasági és földügy, agrárpolitika, agrár-vidékfejlesztés, agrárszakképzés, állattenyésztés, állategészségügy, élelmiszeripar, élelmiszerlánc-felügyelet, erdőgazdálkodás, halgazdálkodás, természet- és környezetvédelem, szőlészeti-borászati feladatok, vadgazdálkodás.
 10. Ipari Minisztérium: Állami infrastruktúra-beruházások, bányászati ügyek, belgazdaság, energia- és klímapolitika, építésgazdaság, építő- és építőanyagipar, építésügyi szabályozás és építéshatósági ügyek, foglalkoztatáspolitika, munkaügy, hulladékgazdálkodás, körforgásos gazdaság, iparügyek és kereskedelem, kémiai biztonság, kereskedelemfejlesztés, közműszolgáltatások, közúti, légi, vasúti, vízi közlekedés, lakásgazdálkodás és lakáspolitika, rozsdaövezeti ügyek, védelmi-ipari fejlesztések.
 11. Gazdaságfejlesztési Minisztérium: Állami, vagyongazdálkodási és nemzeti tulajdon, gazdaságpolitika, gazdaságfejlesztés, versenyfelügyelet, kereskedelempolitika, e-kereskedelem, közbeszerzés és felügyeletek, nemzeti pénzügyi szolgáltatások, pénz-, tőke és biztosítási piac szabályozása, postaügy, számviteli szabályozás, szerencsejáték-szabályozás, társasági jog és versenyképesség javítása.
 12. Területfejlesztési Minisztérium: budapesti és fővárosi agglomeráció fejlesztése, európai uniós források, fejlesztéspolitikai koordináció, területfejlesztés, településrendezés, településüzemeltetés-közszolgáltatás.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje (b) és Áder János köztársasági elnök sajtónyilatkozatot tesz a Sándor-palotában 2022. április 29-én. Az államfő Orbán Viktort kérte fel a következő kormány megalakítására. Forrás: MTI/Benko Vivien Cher

szekeres viktor, a gloster elnöke
autó
Parlament alakuló ülés
ballisztikus-raketa-tengeralattjaro
Növekvő osztalékkal lepte meg részvényeseit a McDonald’s

Holdblog Nem kell a techpapír

Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az időszak, hogy újra...

Tematikus PR cikk
2022. május 31.
Financial IT 2022
2022. június 8.
Portfolio Property X 2022
2022. június 1.
Portfolio Digital Transformation 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Private Banking támogatási és advisory vezető

Private Banking támogatási és advisory vezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
hotel welness