Orban Viktor Ursula von der Leyen rezsicsokkentes gazvalsag
Gazdaság

Kiderült: Brüsszel is engedi a rezsicsökkentés folytatását, és felkészül egy gázválságra

Portfolio
A következő fűtési szezon végéig nyugodtan folytatható a gázpiaci rezsicsökkentés például a lakosság és az ipar számára, illetve az árampiacon a kkv-k számára – derült ki az Európai Bizottság szerdai új javaslatcsomagjából, amelyet az orosz fosszilis energiahordozókról való leválás és egyéb célok érdekében meghirdetett REPowerEU programmal párhuzamosan jelentett be. A friss brüsszeli gáz-, és árampiaci javaslatok alapján nagyon úgy tűnik, hogy szabályozási szempontból idehaza lényegében gond nélkül folytatható a lakossági rezsicsökkentés, amelynek folytatására egyébként is vállalást tett hétfői parlamenti beiktatási beszédében Orbán Viktor kormányfő.

Az Európai Bizottság a gáz- és áramárak elszabadulásának tagállami kezelési lehetőségeire már tavaly októberben összeállított egy intézkedéscsomagot, mint „étlapot”, aztán az orosz-ukrán háború kitörése után márciusban ezt kiegészítette, most pedig egy új javaslatcsomagot tárt a tagállamok elé. Ebben például megengedi, hogy a következő fűtési szezon végéig, tehát jövő tavaszig:

  • Nyugodtan korlátozzák a fogyasztók széles rétege, így a lakosság és az ipari szereplők számára a végfelhasználó gázárakat (pl. szabályozott árak, támogatások).
  • A gázpiaci zavarok enyhítésére például likviditási segítséget nyújthatnak az energiakereskedőknek az uniós állami támogatási szabályok keretein belül, hogy az árupiacok működhessenek.
  • Bekapcsolódhatnak egy közös uniós gázpiaci platformba, önkéntes módon részt vehetnek a közös uniós gázbeszerzésben, így jobb árakat tudnak kialkudni a beszállítóktól és az orosz függőséget is hatékonyabban le tudják építeni.
  • Az árampiacon elért különféle extra nyereségeket beforgathatják például a távhőszektor támogatásába, illetve a fogyasztók megsegítésébe.
  • Időben kinyújthatják szabályozott kiskereskedelmi áramárat a kkv-k számára (ilyen idén januártól júniusig érvényben van Magyarországon a legfeljebb 10 főt foglalkoztató, legfeljebb 4 milliárd forintos árbevételt/mérlegfőösszeget produkál cégek számára, tehát ennek kinyújtását a brüsszeli szabályozás megengedi).

Az új csomag az orosz gázszállítások esetleges teljes leállítására, illetve az árampiaci zavarok kezelésére is új javaslatokat fogalmaz meg, így utóbbi kapcsán beigazolódott az a kiszivárgott terv, hogy akár tőzsdei gázár plafont is bevetne a Bizottság, hogy fékezze a piaci hatások begyűrűzését. Az orosz gázszállítási zavarok esetén az alábbi javaslatokat fogalmazta meg a Bizottság:

  • Frissítsék a tagállamok a készenléti (vészhelyzeti) gázpiaci elosztási terveiket és ennek kapcsán vegyék figyelembe a Bizottság uniós felkészültségi felülvizsgálatában foglalt ajánlásokat.
  • Gázszállítási zavar esetén „a Bizottság elő fogja segíteni egy koordinált uniós gázkereslet visszafogási terv végrehajtását, amely megelőző jellegű önkéntes korlátozó intézkedéseket tartalmaz, amelyek készen állnak vészhelyzet esetén. A szolidaritás jegyében a kevésbé érintett tagállamok csökkenthetik gázigényüket a jobban érintett tagállamok javára” – fogalmaz a kommunikáció.
  • Ha teljesen leállnának az orosz gázszállítások, akkor „uniós szinten adminisztratív árplafonra lehet szükség a gáz kapcsán. Ha ezt a felső határt bevezetik, az uniós vészhelyzet időtartamára kell korlátozni, és nem veszélyeztetheti az EU azon képességét, hogy alternatív gáz- és LNG-ellátási forrásokat vonzzon, és csökkentse a keresletet”.

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én.

wall street-bika-bull-tőzsde
otp
joe biden nato csucs
elemző
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
spanyol_shutterstock