ryanair wizz air repülő légitársaság repül reptér repülés
Gazdaság

Komoly fellendülésben a légi közlekedés

Portfolio
A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint a nemzetközi légi közlekedés idén erőteljes lendületet vett, kivéve az ázsiai-csendes-óceáni régiót, amely elsősorban a koronavírussal szembeni zéró-toleranciát követő Kínának köszönhetően jelentősen lemaradt.  

Tavaly a nemzetközi utazások körülbelül 25 százalékát tették ki a 2019-es állapotoknak, az idei első negyedévben azonban világszerte 42 százalékkal nőtt ez a szám, fogalmazott Willie Walsh, az iparági szervezet főigazgatója kedden a "Squawk Box Asia" című műsorban. Hozzátette:

Nagyon erős növekedési ütemet látunk egyes piacokon, az Egyesült Államokban, Európában, Latin-Amerikában, mind 60 százalék körüli a fellendülés

Ezzel szemben Ázsiában a légi közlekedés "csak körülbelül 13 százaléka annak, ahol 2019-ben volt". Kína továbbra is folytatja a zéró-kovid politikáját, Sanghaj és Peking szigorítja az üzleti és utazási korlátozásokat - de Walsh szerint a kínai utazási korlátozások nem fognak nagy szerepet játszani a globális légi közlekedés fellendülésében.

"A pozitívum az, hogy rengeteg más piac nyílik meg, így a légitársaságoknak lehetőségük van arra, hogy bővítsék hálózatukat ezekre a piacokra" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a légiközlekedési ágazat üzleti szegmense visszatér-e a járvány előtti szintre, Walsh azt mondta, hogy a fellendülés "egy kicsit lassabb" lesz. Ezzel szemben az igazgató szerint több a "prémium" utazó, akik első osztályon vagy business osztályon utaznak.

A légi közlekedés fellendülése ellenére is az IATA "némi kihívást" lát a globális légi árufuvarozási piac számára - Walsh mindezt főként Oroszország Ukrajna elleni támadásának tulajdonította, ugyanis rengeteg rakományt szállítottak korábban az orosz teherszállítók. Az IATA jelentésében közölte, hogy a légi áruforgalom volumene márciusban 5,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

"Az ukrajnai háború miatt csökkent az Európa kiszolgálására használt kapacitás, mivel több ukrajnai és oroszországi székhelyű légitársaság kulcsfontosságú fuvarozó volt a régióban" - írta a szervezet.

Címlapkép: Getty Images

eu csúcs eu tagság huxit
elemző
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
olaj_olajkút
federal-reserve-building-fed-washington-amerikai-egyesult-allamok

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
federal-reserve-building-fed-washington-amerikai-egyesult-allamok