gyerek oltás koronavírus
Gazdaság

Kezd fellángolni a járvány az Egyesült Államokban: előírták a gyermekek emlékeztető oltását

Portfolio
Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) csütörtökön Pfizer emlékeztető oltást ajánlotta az 5 és 11 év közötti gyermekek számára legalább öt hónappal az elsődleges oltás beadása után, mivel a fertőzések száma országszerte emelkedik, és az első két dózisból származó immunitás már kezd elhalványulni.

A CDC független oltóanyag-szakértőkből álló bizottsága elsöprő többséggel szavazott a korcsoportba tartozó gyermekek számára történő emlékeztető oltás mellett. Dr. Rochelle Walensky, a CDC igazgatója még az este folyamán aláírta az ajánlást, így a gyógyszertárak, orvosi rendelők és más egészségügyi szolgáltatók zöld utat kaptak az oltások beadásának megkezdésére.

A CDC annak ellenére vezeti be az emlékeztető oltásokat az 5-11 évesek számára, hogy a legtöbb gyerek még nem kapta meg az első két adagot, a korosztálynak csak 29%-a van teljesen beoltva. Walensky csütörtöki nyilatkozatában igyekezett megnyugtatni a szülőket, hogy az oltások biztonságosak, és arra biztatta őket, hogy oltassák be gyermekeiket.

Bár a koronavírus általában kevésbé súlyos a gyermekeknél, mint a felnőtteknél, a CDC adatai szerint az omikronhullám alatt több 5-11 éves gyermek került kórházba, mint a világjárvány bármely más időpontjában. A járvány kezdete óta a CDC adatai szerint a korcsoportban több mint 4,8 millió gyerek kapta el a koronavírust, több mint 15 ezren kerültek kórházba, és több mint 180-an haltak meg.

A közegészségügyi dolgozók aggódnak amiatt is, hogy a gyermekeknél olyan hosszú távú egészségügyi állapotok alakulnak ki, mint a hosszú koronavírus és a multiszisztémás gyulladásos szindróma, röviden MIS-C, amely a koronavírus-fertőzéssel összefüggő súlyos állapot, és több szervrendszert érint.

A járvány kezdete óta több mint 8000 gyermeknél alakult ki MIS-C, a CDC adatai szerint a leggyakrabban az 5-11 éves korosztály érintett, a bejelentett esetek 46%-ában. Ebben a korcsoportban tizenhat gyermek halt meg MIS-C-ben, ami az összes bejelentett 68 halálos áldozat 23%-a a különböző korú gyermekek körében.

Jelenleg az Egyesült Államokban a CDC adatai szerint keddtől kezdve naponta átlagosan több mint 99 000 új fertőzést jelentettek, ami 22%-os növekedést jelent az előző héthez képest. A kórházban ápoltak száma szintén 22%-kal nőttek az elmúlt héten, az adatok szerint naponta átlagosan több mint 3000 embert vettek fel koronavírussal.

Az esetek növekedésével párhuzamosan a vakcinák által a fertőzéssel szemben nyújtott immunvédelem is lecsengett, mivel több idő telt el az emberek első két oltása óta. Az omikron és altváltozatai a fertőzést blokkoló antitesteket is könnyebben kijátszák.

(CNBC)

Címlapkép forrása: Getty Images

kremencsuk pláza rakétatámadás orosz ukrán háború
Florin Citu
wall street-bika-bull-tőzsde
otp
joe biden nato csucs

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
spanyol_shutterstock