japán
Gazdaság

Meglódult az infláció Japánban: az ultralaza jegybank most vakarhatja a fejét

Portfolio
Az éves infláció Japánban jócskán a jegybanki cél fölé ugrott áprilisban, holott a jegybank az előző hónapokban még azzal érvelve lazított tovább, hogy az inflációs nyomás nem erőteljes a gazdaságban. A világgal ellentétesen mozgó jegybank hozzájárult a jen gyors leértékelődéséhez.

Áprilisban 2,5% volt az éves infláció Japánban, ami azt jelenti, hogy a márciusi 1,2%-hoz képest jelentős növekedést látunk. A maginfláció is a jegybank 2%-os célja fölött volt áprilisban, ilyenre utoljára 7 éve volt példa.

A japánok a koronaválság előtti években az alacsony inflációtól szenvedtek, és a jelenlegi áremelkedés sem a fogyasztás erőteljes beindulásának köszönhető. A cél fölötti infláció az import, azon belül is főleg az energia árának emelkedése miatt köszönt be. Egyelőre annak sem látszik jele, hogy a bérek szokatlanul nőnének, vagyis minden bizonnyal a jegybank fenntartja majd ultralaza monetáris politikáját.

A japán jegybank márciusban megerősítette, hogy kitart a szigorú hozamgörbe-kontroll mellett, és nem engedi 0,25% fölé nőni a 10 éves kötvény hozamát. Hogy a globális emelkedő hozamkörnyezetben ez lehetséges legyen, korlátlan mértékű eszközvásárlási programot jelentett be.

Csakhogy a pénznyomtatás és az alacsony hozamok miatt a japán eszközök már sokkal kevésbé vonzóak, így a befektetők kitáraztak a jenből, a japán fizetőeszköz értéke látványosan csökkent idén.

A jegybank - a friss inflációs adat fényében - minden bizonnyal még egy ideig fenntartja a laza politikáját, amelyből csak az infláció további, erőteljes emelkedése tudná őket kibillenteni. Ez pedig továbbra is gyenge jent valószínűsít. Japán viszont óriási mennyiségben importál nyersanyagokat, így a jen értékének csökkenése az ipari termelés drágulását, a fogyasztói árak további emelkedését, és a gazdaság lassulását hozhatja el.

Címlapkép: Getty Images

otp
joe biden nato csucs
elemző
forinteuroarolyambankjegy
szennyvízkoronavírus

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
budapest parlament magyarország eső vihar