nyugdíjas nyugdíj gyermek gyerek fiatal
Gazdaság

Nyugdíjkorhatár-emelés és magasabb nyugdíjbónusz jöhet Magyarországon?

Portfolio
A Magyar Nemzeti Bank közzétette a Fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja nevet viselő javaslatcsomagját, mely a nyugdíjrendszer egyes elemeinek változtatását javasolja. Az MNB javaslatai például a nyugdíjkorhatáron túli munkavállalás után járó a nyugdíjbónusz emelését, a nyugdíjkorhatár várható élettartamhoz kapcsolását irányozzák elő, illetve a nyugdíjszámítás módjának felülvizsgálatát javasolják a kormánynak.

A javaslatcsomag az alábbi fontosabb konkrét lépéseket szorgalmazza:

 • Az uniós országok több mint fele vezetett már be automatikus mechanizmusokat a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében, több nemzetközi példa is van arra, hogy a nyugdíjkorhatár a jövőben a várható élettartam emelkedéséhez fog kapcsolódni (ez pedig tulajdonképpen automatikus nyugdíjkorhatár-emelkedést jelent, ha nő a várható élettartam). Így a demográfiai előrejelzések alapján várható élettartam emelkedés nem rontja a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát – érvel az MNB.
  nyugdíjkorhatármnb
  Forrás: MNB, OECD
 • A javaslatok között újra felmerült, hogy a nyugdíjrendszert igazságosabbá lehetne tenni a gyermekvállalás elismerésével. A nyugdíjrendszer átalakítása több módon is megvalósulhatna, megoldás jelentene például a családi adókedvezmény figyelembe vétele a nyugdíj számításánál, fix összegű havi nyugdíjkiegészítés a gyermekek száma alapján, a gyermek(ek) járulék[1]fizetésének százalékában meghatározott mértékű nyugdíjkiegészítés, vagy a Nők40 program demográfiai feltételekhez kapcsolása – írják.
 • Magyarországon az MNB szerint alacsony a korhatár betöltése után, a nyugdíj igénylése nélkül tovább dolgozó nyugdíjasok száma, aminek egyik oka a nem megfelelő ösztönzőrendszer. Az idősebb korosztályok foglalkoztatásának növelése érdekében a korhatáron túli munkavállalás után járó évi 6 százalékos nyugdíjbónusz emelését javasolják a jegybank szakértői. Az ellátások nettó helyettesítési rátája hosszú távon elérheti a 94 százalékot, ami jelentős mértékben a korhatár betöltése utáni munkavállalás ellen ösztönöz – jegyzik meg.
  foglalkoztatas
  Forrás: MNB, Eurostat
 • Az utolsó évek béremelkedésétől nagyon erősen függ Magyarországon az induló nyugdíj. A valorizáció (a nyugdíjszámítási szorzók - a szerk.) felülvizsgálatával az induló nyugdíj szintjét kiszámíthatóbbá lehet tenni.
 • Ugyan ez nem közvetlenül a nyugdíjrendszert érintő javaslat, de az MNB megjegyzi, a lakossági megtakarítások növekvő részét kellene magánegészségügyi és nyugdíj megtakarítások felé irányítani.

A címlapkép forrása: Getty Images

kremencsuk pláza rakétatámadás orosz ukrán háború
Florin Citu
wall street-bika-bull-tőzsde
otp
joe biden nato csucs

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
spanyol_shutterstock