család pénz megtakarítás persely malac gyerek getty stock
Gazdaság

Így fékezné meg a népességfogyást az MNB: duplázzuk meg a családi adókedvezményt, még több anya kapjon adómentességet!

Portfolio
Évente 15-20 ezerrel több gyereknek kellene születnie Magyarországon ahhoz, hogy megállítsuk a népességfogyást – olvasható az MNB csütörtökön bemutatott javaslatcsomagjában. A jegybank konkrét intézkedéseket is megfogalmazott, melyekkel szerintük elérhető lenne ez a cél. Például a családi adókedvezmény jelentős emelését, valamint a négygyermekes anyák szja-mentességének kiterjesztését javasolják a kormánynak.

Meg kellene fékezni a népességfogyást

Az elmúlt évtizedben 200 ezer fővel csökkent a magyar népesség, és demográfiai fordulat nélkül 2030-ra további több mint 400 ezres csökkenés várható – olvasható az MNB most megjelent 144 pontos javaslatcsomagjában. A jegybank a célt is megjelölte:

évente 15–20 ezerrel több, azaz nagyságrendileg 110 ezer újszülött.

Az MNB kiemeli, hogy az utóbbi években egész Európában nálunk emelkedett a legnagyobb mértékben az úgynevezett teljes termékenységi arányszám (az egy szülőképes korú nőre jutó gyermekek átlagos száma), az azonban még mindig messze van a 2,1-es értéktől, ami a népességszám fenntartásához szükséges lenne.

Az MNB javaslatai közül az első néhány arra vonatkozik, hogy a gyermekvállalást gátló betegségekre szűrővizsgálatokat vezessenek be, illetve fejlesszék a mesterséges megtermékenyítést. Utóbbival kapcsolatban kiemelik, hogy a gyermekszám növelésének egyik leghatékonyabb módja, hiszen célzottan olyan párokat támogat, akik már meghozták a gyermekvállalási döntésüket, ám ez a szándék nem tud megvalósulni valamilyen okból.

A termékenységi centrumok állami átvétele után a jövőben erősíteni szükséges az állami ellátásokkal szembeni bizalmat, amelynek fontos eszköze az erőteljes szakmai és pénzügyi kontroll, a jól működő és folyamatosan frissített protokollok menti kezelés, illetve az ellátások személyesebbé tétele. Ezen felül mindenképpen érdemes lenne bővíteni a kapacitásokat, hiszen az állami ellátásban jelenleg jelentős a várakozási idő – javasolja az MNB.

Még több pénzt öntenének a magyar családokra

A jegybank a családtámogatási rendszer jelentős kibővítését is javasolja a kormánynak. Korábban Orbán Viktor is utalt arra, hogy a következő években a lehetőségekhez mérten meg akarják tartani, illetve kibővíteni a meglévő támogatásokat.

Az MNB szerint az egyik fontos feladat a babaváró támogatás megtartása. A kedvezményes hitelt már több mint 160 ezer pár vette igénybe, azonban a jelenlegi szabályok szerint csak az év végéig van erre lehetőség. Emellett az MNB lazítana a támogatás feltételein is, mivel jelenleg csak 41 év alatti nők vehetik igénybe, miközben a 40 év feletti korosztályban a termékenységi ráta és az újszülöttek száma is trendszerűen emelkedik.

Az első otthon megteremtését elősegítő programok elindítása támogatni tudja a fiatal párok családalapítását, miközben beruházási igényt is jelent a nemzetgazdaság számára. Javasoljuk, hogy legyen elérhető állami garancia mellett alacsonyabb önerővel, illetve állami támogatással kamatmentes hitel első otthon teremtésére, illetve országszerte induljanak fecskeház programok a fiatalok számára.

A magyar családtámogatási rendszer rendkívül kiterjedt és bőkezű, ugyanakkor még így sem tudja fedezni a családok gyermekneveléssel kapcsolatos költségeit – emeli ki a jegybank.

A családtámogatási rendszer elemeinek egységes keretben kezelése céljából javasoljuk egy „Család” zseb létrehozását a SZÉP-kártyán. Az így létrehozott alszámla felhasználható lenne olyan gyermekneveléshez kapcsolódó költségekhez, mint például a bölcsődei vagy óvodai ellátás térítési díja, a gyermekek táboroztatása, illetve baba-mama programok belépő díjának térítése.

A családi adóalap kedvezmény a magyar családtámogatási rendszer egyik legfontosabb eleme, azonban a kedvezmény összege nem követte az elmúlt évek dinamikus bérnövekedését.

A családi adókedvezmény és az első házasok adókedvezményének kétszeresére emelése tartósan javítaná a gyermeket nevelő háztartások pénzügyi helyzetét és ezáltal növelné gyermekvállalási hajlandóságot – szerepel az MNB javaslatai között.

A családok együtt töltött minőségi idejének növelése érdekében javasoljuk a gyermekek után járó pótszabadság bővítését minden kategóriában. A bővítés fokozatosan is bevezetésre kerülhetne, első körben csak az anyákra vagy az apákra.

A családtámogatási rendszer egyik fontos eleme a 4 vagy több gyermekes anyák teljes szja-mentessége, amely 2020 januárjában került bevezetésre. Megfelelő gazdasági növekedés esetén megfontolandó a 3 gyermekes anyákra is kiterjeszteni az szja-mentességet. Ez az intézkedés nagyságrendileg 200 ezer családnak biztosítana jelentős anyagi segítséget.

2020-ban a 4 vagy több gyermekes anyák szjamentessége 21,5 milliárd forint kieső bevételt jelentett a költségvetésnek.

A kedvezmény 3 gyermekes anyákra történő kiterjesztése 2023-ban további 100 milliárd forint költségvetési hatást jelentene.

Az anyák munkaerőpiaci visszatérésének és további gyermekek vállalásának egyaránt kulcskérdése, hogy igényeik szerint meg tudják-e oldani a gyermekük napközbeni ellátását. Az MNB javasolja a bölcsődei rendszer további fejlesztését, amelynek célszerű lenne többek között kiterjednie a bölcsődei férőhelyek bővítésre és a nyitvatartási idők munkaidőhöz igazítására.

Az anyák jelentős része részmunkaidőben szeretne munkát vállalni a gyermek születését követően, ám ezt hátráltatja a bölcsődei térítési díjak átlagfizetéshez képesti magas szintje. Erre megoldást jelenthetne a munkahelyi bölcsődék minél nagyobb számban történő létesítése, hiszen ezen intézmények rugalmasan tudnak igazodni az adott vállalat munkabeosztásához és a részmunkaidős munkavállalók igényeihez.

Az állam elsősorban a szabályozás egyszerűsítésével és pályázati forrásokkal támogathatja a munkahelyi gyermekfelügyleti rendszer létrehozását és fenntartását. Bizonyos vállalat- vagy telephelyméret felett kötelezővé is lehetne tenni ilyen szolgáltatás biztosítását.

Az oktatási rendszer hosszútávú minőségi működésének biztosítása érdekében javasolják az oktatási rendszer családbarát fejlesztését, amelynek többek között célszerű kiterjednie a kollégiumi férőhelyek bővítésére és korszerűsítésére, az állami iskolabusz rendszer létrehozására és a lemorzsolódás csökkentésére.

A nyugdíjrendszer családalapúvá tétele alapvetően egy társadalmi igazságossági kérdés, amely elsősorban hosszútávon fejthet ki hatást a demográfiai folyamatokra. A nyugdíjrendszer családbarát átalakítása több módon is megvalósulhatna. Megoldás jelentene például a családi adókedvezmény figyelembe vétele a nyugdíj számításánál, fix összegű havi nyugdíjkiegészítés a gyermekek száma alapján, a gyermek(ek) járulékfizetésének százalékában meghatározott mértékű nyugdíjkiegészítés, vagy a Nők40 program demográfiai feltételekhez kapcsolása.

Címlapkép: Getty Images

Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
Borscs
usa zaszlo
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Karikó Katalin