himlo kiutes
Gazdaság

Karantént írt elő egy ország a majomhimlővel fertőzöttek számára

Portfolio
Belgium lett az első ország, amely 21 napos kötelező majomhimlő-karantént vezet be: aki elkapja a vírust, annak mostantól három hétig izolálódnia kell - közölték a belga egészségügyi hatóságok, miután az országban három megbetegedést regisztráltak - számol be a Daily Mail. A fő aggodalmat a belga szakemberek szerint az váltotta ki, hogy már 14 ország erősítette meg a vírusos betegség megjelenését. Eközben az orvosok a brit esetek "jelentős növekedésére" figyelmeztetnek.

A belgiumi fertőzések, amelyek közül az elsőt pénteken regisztrálták, mindegyike egy Antwerpenben rendezett fesztiválhoz kapcsolódik.

Eközben a brit orvosok arra figyelmeztettek, hogy az Egyesült Királyságban a fertőzések "jelentős" növekedése következhet be, és a kormány válasza "kritikus" a terjedés megfékezésében. Claire Dewsnap, a Brit Szexuális Egészségügyi és HIV-szövetség elnöke szerint a járvány kitörése "óriási hatással" lehet az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésre Nagy-Britanniában.

Susan Hopkins, az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének vezető orvosi tanácsadója ma arra is figyelmeztetett, hogy naponta újabb eseteket észlelnek. Sajid Javid egészségügyi miniszter tegnap nyilvánosságra hozta, hogy újabb 11 britet teszteltek pozitívan a vírusra, és ezzel a számuk 20-ra emelkedett. Az esetek között van egy brit gyermek is, akit jelenleg kritikus állapotban ápolnak egy londoni kórházban, míg Európában további 100 fertőzést regisztráltak.

Egyelőre a járvány lehetséges következményeiről csak nagyon bizonytalan információk állnak rendelkezésre. Sem a terjedés sebességéről, sem pedig a vírus által okozott betegség halálozási rátájáról nincsenek biztos adatok.

Afrikai országokban végzett vizsgálatok szerint a halálozási arány 3,6%, ez a himlővírusok között enyhének számít, de például a koronavírus ennél alacsonyabb mutatóval is milliók halálát okozta a világon. A halálozási arány magasabb a gyermekek és a fiatal felnőttek körében, és az immunhiányos személyeket különösen veszélyezteti a betegségek. A legtöbb ember azonban felépül a betegségből, ami általában 2-4 hétig tart.  

A VÍRUS EMBERRŐL EMBERRE DÖNTŐEN TESTNEDVEKKEL TERJED A BŐRÖN VAGY A NYÁLKAHÁRTYA BELSŐ FELÜLETEIN KERESZTÜL, PÉLDÁUL A SZÁJBAN VAGY A TOROKBAN LÉVŐ ELVÁLTOZÁSOK, LÉGÚTI CSEPPEK ÉS SZENNYEZETT TÁRGYAK ÚTJÁN.

A majomhimlő-fertőzés lappangási ideje általában 6-16 nap, de akár 3 hét is lehet. A betegség tünetei közé tartozik:

  • a láz,
  • fejfájás,
  • izomfájdalmak,
  • hátfájás,
  • duzzadt nyirokcsomók,
  • hidegrázás
  • és kimerültség.

A kiütések gyakran az arcon jelennek meg először, majd átterjednek az egész testre, beleértve a nemi szerveket is. A kiütések különböző fejlődési szakaszokon mennek keresztül, mielőtt végül varasodnak és leesnek. Ekkor a beteg már nem fertőz. A fő különbség a himlő és a majomhimlő tünetei között az, hogy a himlő a majomhimlővel ellentétben nem okozza a nyirokcsomók megduzzadását. 

Címlapkép: Getty Images

Karikó Katalin
Maszk eldobva
Borscs
usa zaszlo
Vízcsap
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Karikó Katalin