majomhimlő
Gazdaság

Majomhimlő - Jelentős növekedésre számít a megbetegedésekben az Egyesült Királyság

Portfolio
A majomhimlővel fertőzöttek jelentős növekedésére számítanak ezen a héten, miután pénteken közölték, hogy 20-ra emelkedett a megbetegedettek száma az Egyesült Királyságban, írja a Sky.

A járvány oka ismeretlen, és "nincs nyilvánvaló kapcsolat" a fertőzöttek között - nyilatkozta Dr. Susan Hopkins, az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének (UKHSA) munkatársa. A főorvosi tanácsadó arról is beszámolt, hogy a felnőtteknél a betegség viszonylag enyhe, a kisgyermekek nagyobb veszélyben vannak, ugyanakkor nem kommentálta azokat a jelentéseket, amelyek szerint egy beteget intenzív osztályon ápolnak.

Elmondása szerint naponta több esetet észlelnek. Európa-szerte a koronavírus-járvány miatt korlátozások voltak érvényben, így nem tudják, honnan és hogyan érkezett ez a fertőzés. Az Egyesült Királyságban észlelt esetek között nem fedeztek fel nyilvánvaló kapcsolatot.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a lakosságot fenyegető kockázat jelenleg rendkívül alacsony, de az embereknek figyelniük kell rá. Példaként említette, ha tüneteket észlelnek, akkor kerüljék az érintkezést másokkal és forduljanak orvoshoz. Vélemény szerint a korai tünetek nem specifikusak, vírusos típusú fertőzésnek tűnnek.

A későbbi szakaszokban az embereknél kiütések alakulnak ki, általában az arcon, a kezeken és a karokon, amelyek a nemi szervek területeit is érinthetik.

Vörös foltként kezdődik, majd hólyagokba fajul, ezek kissé hasonlítanak a bárányhimlőhöz. A varasodást követően nem fertőznek - tette hozzá Hopkins, aki kiemelte, hogy a majomhimlő nagyrészt városban terjed. Elsősorban olyan egyéneknél tapasztalják, akik melegnek vagy biszexuálisnak vallják magukat, vagy más férfiaknál, akik férfiakkal közösülnek.

A majomhimlőt Afrikán kívül ritkán azonosítják, de mostanra 92 esetet erősítettek meg Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában, és további 28 fertőzésgyanús az Egészségügyi Világszervezet szerint.

Joe Biden amerikai elnök szerint a majomhimlő aggodalomra ad okot, Izraelben és Svájcban ezen a hétvégén regisztrálták első megbetegedéseit.

Ausztriában pedig vasárnap azonosították az első fertőzésgyanús fertőzést.

Belgium állítólag 21 napos karantént vezetett be azok számára, akik elkapták a majomhimlőt, miután 4 esetet találtak az országban.

A betegség, amelyet először majmokban fedeztek fel, emberről emberre terjedhet szoros fizikai érintkezés útján - beleértve a nemi érintkezést is -, és a majomhimlő vírus okozza.

Címlapkép forrása: Getty Images

Liszicsanszk
Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Karikó Katalin