majomhimlő
Gazdaság

A WHO szakértői fontos kérdéseket tisztáztak a majomhimlővel kapcsolatban

Portfolio
Az Egészségügyi Világszervezet közgyűlésén a jelenlévő szakértők tisztáztak pár fontos kérdést a nyugat-afrikai eredetű és jelenleg Európában is terjedő majomhimlővel kapcsolatban.
 • A vírusról az 1950-es évek óta tudnak, eddig csak kisebb járványokat okozott. Ezek akkor történnek, amikor a vírus a nyugat- és közép-afrikai esőerdei állatokról emberekre terjed. Most azonban több országot érintő járványról van szó, az eseteknek nincs egyértelmű kapcsolatuk Nyugat- és Közép-Afrikával, és a fiatal meleg és biszexuális férfiak körében halmozódnak fel. Ilyen mértékű terjedésre még nem volt példa, és ez aggodalomra ad okot, de pánikra nincs ok.

  Az eddigi ismereteik alapján semmi jele annak, hogy egy újabb világjárvánny lenne belőle.

 • A majomhimlőt nehezebb elkapni, mint néhány más fertőzést. Szoros és gyakran hosszan tartó fizikai érintkezés szükséges olyan személlyel, aki már megfertőződött. Elsősorban köhögés és tüsszentés útján, valamint bőrkiütés útján terjed emberről emberre. A vírus a szemen, az orron vagy a szájon keresztül, illetve a bőrön keresztül juthat be a szervezetbe, ha az felszakad. A majomhimlős kiütéses személy által használt szennyezett ruházat, ágynemű vagy törölköző megérintése szintén kockázatot jelent. Előfordulhat, hogy a beteg nem veszi észre, hogy megfertőződött, mert a tünetek megjelenése egy-két hétig is eltarthat.
 • A majomhimlő általában enyhe lefolyású, és néhány hét alatt elmúlik, de a gyermekek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők esetében súlyosabb lehet.
 • Normális esetben a majomhimlő nehezen terjed, jelenleg anomáliának tekinthető, hogy mégis többen kapták el, és több országban ütötte fel a fejét. Az okok a következők lehetnek: új vírusvariánssal állunk szemben, ám ezt cáfolja, hogy egyelőre nem találtak elváltozást a vírusban; csökkent az emberek immunitása a himlővírus ellen; a vírusnak csak "szerencséje volt", egy fesztiválon adták át egymásnak a fertőzöttek, majd továbbutaztak. Jelenleg az utolsó szcenárió tűnik a legvalószínűbbnek.
 • Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte 92 megerősített eset van, és további 28 gyanús esetet tartanak számon.
 • Egyelőre azt látni ugyan, hogy leginkább homoszexuális és biszexuális csoportok között terjed a vírus, ez nem egy kizárólag őket érintő megbetegedés, ahogy eddig sokan a közösségi médiában tévesen terjesztették. Nem egy nemi úton terjedő betegségről van tehát szó.

  A kulcstényező a fertőzés szempontjából a közeli fizikai kontaktus

  Az, hogy a fertőzés ennek a bizonyos szexuális kisebbségnek a körében látszódik leginkább terjedni, annak is betudható, hogy ez a csoport hajlamos proaktívan figyelni a különböző tüneteket és elváltozásokat a nemi úton terjedő betegségekkel kapcsolatos nagyobb tudatosságnak köszönhetően.
 • Bár a himlőt mára már felszámolták, a korabeli tanulmányok szerint a himlő elleni vakcinák az esetek 85%-ában hatásosak voltak a majomhimlő ellen is. Léteznek majomhimlő elleni vakcinák, de viszonylag újak és széles körben nem elérhetőek. A WHO szakértői azonban azt mondták, hogy dolgoznak az elérhetőség javításán. Mindenkinek azonban nem lesz rá szüksége.

(BBC)

Címlapkép forrása: Getty Images

Bulgária orosz nagykövetség
búza
Putyin Modi Szocsi
rába2
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
parlament orszaggyules