Előfizetői tartalom

Elszálltak a kamatok: visszatér az adósságválság, veszélybe kerül az euró léte?

Zsoldos Ákos
Meredeken emelkednek a kötvényhozamok Európában, a dél-európai kötvények iránt pedig az átlagosnál nagyobb mértékben csökkent a kereslet. A hitelbedőlés ellen védő biztosítás költsége is az átlag felett drágult a spanyol, olasz, görög és portugál kötvényekre. A befektetők növekvő óvatossága érthető: az eladósodott, fiskálisan kevésbé fegyelmezett déliek egyszer már majdnem bedöntötték az egész eurózónát, a hozamok emelkedése pedig értelemszerűen megdrágítja a bőven 100% feletti államadósságok finanszírozását. Ismét eljöhet a pont, amikor az adósság agyonnyomja a délieket, és veszélybe sodorja az egész eurózónát?

Nőnek a hozamok, nő a kockázat Világszerte emelkednek a kötvényhozamok, az amerikai tízéves lejáratú értékpapír idén több mint 130 bázispontot emelkedett, és hosszú idő után átlépte a 3%-ot. Európában is hasonló a helyzet, a német tízéves kötvény hozama 1% felett jár, ilyesmire 2014-ben volt utoljára példa. A hozamemelkedés az adósságválságban és az euró válságában...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái