europai-unio-zaszlo
Gazdaság

Jövőre még költekezhetnek az EU tagállamai, de nem nyakló nélkül

Portfolio
Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a fiskális szabályok alóli mentességet még 2023-ban is tartsák fenn, és csak 2024-ben szüntessék meg.

A bizonytalanság és a lefelé mutató kockázatok miatt a Bizottság azt javasolja, hogy az uniós fiskális szabályok alóli mentességet még 2023-ban is tartsák fenn, majd csak 2024-ben vezessék ki az – mondta Valdis Dombrovskis az Euórpai Bizottság alelnöke az európai szemeszter ismertetésekor. Dombrovskis szerint ez nagyobb mozgásteret ad a tagállamoknak a gyorsabb reakcióra, ha ez szükséges lesz.

A fiskális szabályokat az Európai Bizottság a koronavírus-válság kezdetekor függesztette fel, hogy lehetővé tegye a tagállamoknak az állami gazdasági mentőcsomagok elfogadását. A mentőcsomagok miatt a tagállami költségvetési hiányok messze túllépték a Stabilitási és Növekedési Paktumban lefektetett feltételeket.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Stabilitási és Növekedési Paktum felfüggesztése nem jelenti azt, hogy az nincs érvényben, és a tagállamoknak nem szabad úgy érezniük, hogy szabadon költekezhetnek.

Mivel a Bizottság 2023-ban GDP-növekedésre számít, és mivel magas az infláció, már nem indokolt a támogató fiskális politika. Emellett Dombrovskis felhívja a tagállamokat, hogy térjenek vissza a prudens fiskális politikai gyakorlathoz. Felszólította a tagállamokat, hogy növeljék és ösztönözzék a beruházásaikat a digitális és zöld átmenetbe, ugyanakkor más területen mérsékeljék a kiadásokat. A Bizottság emellett más megközelítést vár az alacsony, és mást a magas államadósságú tagállamoktól – utóbbiak esetén korlátozottabb költekezéssel.

Dombrovskis azt is elmondta, hogy a Bizottság most nem fog túlzottdeficit-eljárást indítani, de ősszel és tavasszal már értékelni fogják a tagállami költségvetések megfelelését. Jelenleg csak Románia áll túlzottdeficit-eljárás alatt, de ez még a koronaválság előtt indult.

A Bizottság alelnöke emellett azt mondta, hogy többségében az egyensúlytalanságok visszaszorulását látják a tagállamokban, a magán- és az államadósságok csökkennek a történelmi csúcsról, egyedül Olaszország, Görögország és Ciprus esetében érzékelnek túlzott egyensúlytalanságokat.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-97962735
GettyImages-932866026
kórház lélegeztető maszk oxigén getty stock
dmitrij medvegyev

Holdblog Ingatlan?! Ne!

Kollegánk, Balásy Zsolt (újra mikrofonnal a kezében!) nyilvánvalóan “Az ember, aki megjósolta az ingatlanpiac...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
dollar