gazvezetek Oroszorszag1
Gazdaság

Kiderült, hogy mennyi gázt tárolnának nálunk a szerbek, mielőtt Putyinnal tárgyalnak

Portfolio
E hét szerdán, vagy csütörtökön tárgyalok Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a május 31-én lejáró hosszú távú gázszerződés helyébe lépő új hosszútávú szerződésről és ebből a szempontból is fontos, hogy a magyar miniszterelnök megengedte: 300-500 millió köbméternyi gázt tároltathatunk be náluk – jelezte szombaton a szerb Pink TV-nek a szerb elnök.

Aleksandar Vucsics előzőleg tárgyalt a Szerbiába látogató Orbán Viktor magyar kormányfővel és a hivatalos tudósítások szerint is volt szó a két ország közötti gázpiaci és agrárügyi segítségről, de a konkrét mennyiség a gáz betárolásáról az orosz TASZSZ hírügynökség által készített összefoglalóból derült ki. Mivel a teljes magyar gáztárolói kapacitás mintegy 6,4 milliárd köbméter, így az említett 300-500 millió köbméteres mennyiség nem számít jelentősnek, mégis segíti a tárolók folyamatosan magasabb szinteken mozgását, és közben tárolói díjak beszedését is, amit a múlt heti fontos brüsszeli gázpiaci alku is segít.

Különösen érdekes az orosz beszámolóból az is, hogy Vucsics azt mondta: az új orosz gázszerződésnél számukra a legfontosabb a szerződéses mennyiség, az ár másodlagos, a szállítás folyamatossága pedig a harmadik fő szempont (ha van betárolt gázuk nálunk, akkor egy esetleges orosz szállítási akadozást is jobban képesek átvészelni). Szintén érdekes az, hogy Vucsics elmondta: milyen gázárra számít az új orosz szerződés keretében:

szerinte 450-619 dollár közötti lehet majd ez az ár 1000 köbméterenként.

Ez érdekes adat, mert egy köbméterre 163-225 forintra jön ki és a magyar szerződés keretében legutóbb azt kalkuláltuk, hogy egy köbméter áprilisban leszállított orosz gázt 375 forint körüli összegért számlázhattak ki az oroszok, és nagyjából ennek környékén maradhat az ár a májusi szállításra is. Ezek szerint a szerbek talán az árképlet paramétereinek eltérése miatt és egyéb okok (pl. geopolitikai érdekből adott orosz diszkont miatt) a magyarnál érdemben olcsóbban kaphatják a gázt, ha valóban a szerb elnök által említett ártartományban lesz a gázár a szerződésben (induló árként).

ttf tozsdei gazar220523

A Magyaroszág és Szerbia közötti jó kapcsolat azért is fontos, mert Magyarország a tavaly között új orosz gázszerződés keretében (ami évi 4,5 milliárd köbméternyi beszerzésről szól, a teljes éves magyar fogyasztás közel feléről, a lakossági fogyasztásnál kicsit többről) évi 3,5 milliárd köbmétert a szerbek felől délről kap, további 1 milliárdot pedig Ausztria felől. Emellett az is lényeges, hogy a szerb-magyar relációban mindkét irányba tud áramlani a gáz az interkonnektor működése miatt és volt már olyan feszült periódus most télen egy balkáni vezetékprobléma miatt, hogy például Magyarországnak kellett besegíteni a szerb gázellátásba átmenetileg.

Címlapkép forrása: Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Izrael Tel-Aviv