benbernanke
Gazdaság

Megszólalt a Fed korábbi elnöke: sikerülni fog az infláció megfékezése

Portfolio
Ben Bernanke, a Fed korábbi elnöke hétfőn kijelentette: szerinte a Fed sikerrel fogja megfékezni az inflációt.

"Nem szeretnék igazán éles előrejelzéseket adni, de úgy gondolom, hogy a Fed a következő néhány évben le fogja szorítani az inflációt" - mondta Bernanke a Brookings Institutionban tartott beszélgetésen.

A volt Fed-elnök azt mondta, nem tudja, milyen gyorsan fog az infláció visszaesni. "Ez részben a Fed által nem befolyásolható körülményektől, részben pedig a politikai vezetők által hozott döntésektől függ majd" – mondta a volt Fed-elnök a MarketWatch szerint.

A Fedet segítik majd a "visszafogott inflációs várakozások" - ami azt jelenti, hogy a közvélemény nem gondolja, hogy az elmúlt év magas inflációja a végtelenségig folytatódni fog - mondta Bernanke.

Emellett úgy tűnik, hogy a Powell-féle Fed a Biden-féle Fehér Ház és a kongresszus mindkét pártja támogatását élvezi - mondta. Jerome Powell Fed-elnök "nagyon keményen dolgozott azon, hogy helyrehozza a kapcsolatokat" a kongresszussal, és a törvényhozók úgy tűnik, támogatják a Fed inflációellenes terveit – tette hozzá Bernanke.

Nem ez volt a helyzet az 1970-es évek végén, amikor a kongresszus a magas infláció ellenére a foglalkoztatásbarát politikát szorgalmazta. Egy másik különbség a magas inflációs korszakhoz képest, hogy a Fed korábbi elnöke, Arthur Burns nem gondolta, hogy a Fed hatékony eszköz az infláció elleni küzdelemben, mondta Bernanke.

Ezzel szemben a mai Fednek "több mint 30 éve alacsony az inflációja, politikai támogatással rendelkezik, és olyan vezetéssel, amely hajlandó azt mondani, hogy a Fednek kell átvennie a vezetést az infláció csökkentésében" - mondta Bernanke.

A volt Fed-elnök szerint a munkanélküliségi ráta valószínűleg emelkedni fog a Powell-féle Fed intézkedései nyomán, de szerinte kicsi az esélye egy Volcker-korszakot idéző, 10 százalékos munkanélküliséggel járó recessziónak.

"Biztos vagyok benne, hogy - hacsak nem következik be valami hihetetlenül nagy új sokk - távol vagyunk egy Volckerf-féle 1981-1982 típusú helyzettől” – hangoztatta.

Címlapkép: Elijah Nouvelage/Bloomberg via Getty Images

Holland cég épített naperőműveket Magyarországon
europai-unio-zaszlo
nyaralás
kamionshutter

Holdblog Ingatlan?! Ne!

Kollegánk, Balásy Zsolt (újra mikrofonnal a kezében!) nyilvánvalóan “Az ember, aki megjósolta az ingatlanpiac...

Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
europai-unio-zaszlo