china usa
Gazdaság

Új szövetséget jelentett be az USA, amellyel Kína befolyását akarják ellensúlyozni

Portfolio
Az Egyesült Államok hétfőn bejelentette az Indo-csendes-óceáni gazdasági keretet ázsiai partnereivel, hogy gazdasági növelje gazdasági súlyát a térségben, és egy újabb ellensúlyt teremtsen Kínával szemben Ázsián belül - írja a CNBC.

Ez egy átfogó terv, amelynek célja, hogy segítsen az Egyesült Államok gazdasági vezető szerepének kiterjesztésében az Indo-csendes-óceáni térségben. A csoport nemzetközi szabályokat kíván meghatározni a digitális gazdaságra, az ellátási láncokra, a szén-dioxid-mentesítésre és a munkavállalókra vonatkozó szabályozásokra vonatkozóan.

Fontos, hogy az IPEF nem szabadkereskedelmi megállapodás. Joe Biden amerikai elnök politikai nyomással néz szembe az Egyesült Államokban mind a bal-, mind a jobboldalról, hogy kerülje a szabadkereskedelmi megállapodásokat.

A megállapodás továbbá nem biztonsági paktum, és elkülönül az Egyesült Államokat, Japánt, Indiát és Ausztráliát tömörítő négyes védelmi csoporttól - mondta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap újságíróknak.

A kereskedelmi megállapodások elkerülése ellenére az Egyesült Államok növelni akarja súlyát Ázsia gazdasági területén, ahol Kína a domináns ország, annak ellenére, hogy az amerikai szövetségesek, Japán és Dél-Korea nagy gazdaságokkal büszkélkedhet, India pedig, a Quad tagja, ugrásszerűen növekszik.

Ali Wyne, az Eurasia Group globális makroelemzője szerint az Egyesült Államoknak "fokoznia kell gazdasági versenyképességét a régióban".

"Még azok az országok is, amelyeknek jelentős és növekvő aggodalmaik vannak Kína külpolitikájával és stratégiai célkitűzéseivel kapcsolatban, elismerik, hogy rövid távon nem tudnak érdemben függetlenedni annak gazdaságától" - mondta Wyne - "ezért a Biden-kormányzat azon fog dolgozni, hogy az Indo-csendes-óceáni Gazdasági Keretnek maximális vonzerőt biztosítson".

Biden ezen a héten Tokióban tartózkodik, ahol regionális vezetőkkel találkozik. Az amerikai tisztviselők gondosan ügyeltek arra, hogy az IPEF-ről folytatott megbeszélések során ne említsék Kínát, és tagadták, hogy ez egy "zárt" csoport lenne, ahogyan azt Kína állította.

A kínai állami ellenőrzés alatt álló Global Times szombaton azt írta, hogy "Biden dél-koreai és japán útjának fő célja, hogy megpróbáljon egy új politikai súlypontot kialakítani Kínával szemben, egy Washington körüli szövetség létrehozásával az ázsiai-csendes-óceáni térségben".

Sullivan vasárnap újságíróknak azt mondta, hogy nem lepődik meg azon, "hogy Kínának aggályai vannak az IPEF iránt érdeklődést és lelkesedést kifejező országok száma és sokfélesége miatt".

Címlapkép: Getty Images

eu csúcs eu tagság huxit
elemző
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
olaj_olajkút
federal-reserve-building-fed-washington-amerikai-egyesult-allamok

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
federal-reserve-building-fed-washington-amerikai-egyesult-allamok