olajvezetek
Gazdaság

FT: Orbán Viktor nem akar az olajembargóról tárgyalni az EU-csúcson, mert úgysem lesz megállapodás

Portfolio
Orbán Viktor kizárta, hogy az EU jövő heti csúcstalálkozóján megvitassák az Oroszországgal szemben javasolt uniós olajembargót, ami újabb csapást jelent az Unió azon erőfeszítéseire, hogy támogatást szerezzen a mérföldkőnek számító szankciócsomagjának - írja a Financial Times.

Magyarország miniszterelnöke levélben fordult Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez, amelyben azt írta, hogy országa nem tudja támogatni a szankciókat, ha nem kap részletesebb tájékoztatást arról, hogy az EU milyen pénzügyi eszközökkel segít Budapestnek leszokni az orosz olajról.

Mivel Orbán Viktor nem hajlandó tárgyalni a csomagról, Brüsszel tervei az orosz olajtól való függőség megszüntetésére meghiúsulhatnak, írja a Financial Times.

A szankciós csomag uniós csúcson való megvitatása konszenzus hiányában kontraproduktív lenne

- írta Orbán a Financial Times által látott levélben. "Csak a belső megosztottságunkat emelné ki, anélkül, hogy reális esélyt kínálna a nézeteltérések megoldására. Ezért azt javaslom, hogy az Európai Tanács következő ülésén ne foglalkozzunk ezzel a kérdéssel"."

Az Európai Bizottság május nagy részét azzal töltötte, hogy megpróbálta megnyerni a tagállamokat hatodik szankciócsomagjának, amely az orosz olajra vonatkozó, fokozatosan bevezetendő embargót is tartalmazna. A Bizottság azonban nem tudta meggyőzni Magyarországot, hogy támogassa a csomagot, ahogyan más, az orosz olajtól nagymértékben függő, tengerparttal nem rendelkező államok is húzodoznak, , például Szlovákia és a Cseh Köztársaság.

Az FT emlékeztet: a múlt héten a Bizottság bemutatta a REPowerEU nevű, 210 milliárd eurós tervet, amely javaslatokat tartalmaz az orosz fosszilis tüzelőanyagokról való 2027-ig történő lemondásra. Orbán Viktor levelében azt írta, hogy bár a tervben vannak biztató jelek, szerinte az nem foglalkozik Magyarország aggodalmaival, mert "nincsenek [finanszírozási] keretösszegek a leginkább érintett, tengerparttal nem rendelkező tagállamok számára".

A levél ezek után úgy érvel, hogy "nincs jelzés az orosz olaj kiváltásával kapcsolatos sürgős beruházási igények finanszírozásának módozatairól és ütemezéséről". Orbán Viktor levelében arra figyelmeztetett, hogy a javasolt szankciók "súlyos ellátási problémákat" okoznának Magyarországon, aláásnák létfontosságú energiabiztonsági érdekeit, és "ársokkot" okoznának az ország háztartásainak és gazdaságának.

Orbán szerint Magyarországnak pénzre van szüksége ahhoz, hogy finomítóit nem orosz olajhoz igazítsa, és új csővezetékeket építsen, hogy alternatív szállítások érkezzenek az országba.

Brüsszel 2 milliárd eurót különített el a közép-európai országok számára az új infrastruktúrába történő beruházásokra, de úgy döntött, hogy ezt a helyreállítási és rugalmassági eszközön (RRF) keresztül irányítja. Magyarország viszont még nem jutott egyezségre a bizottsággal az RRF-ből való részesedésre vonatkozó ajánlatáról a jogállamisági vita miatt.

Orbán Viktor levele "komoly problémákat" emleget, mivel "az elfogadott helyreállítási és rugalmassági tervekkel nem rendelkező országok rövid távon nem részesülhetnek" a REPowerEU projekt nagy részéből. Ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy "pragmatikus és eredményorientált megközelítéssel" folytatja a tárgyalásokat.

A magyar kormány álláspontja mögött az a megfontolás állhat, hogy a jelenlegi helyzet egyik legnagyobb haszonélvezője most éppen Magyarország, ezért ennek elhúzódása előnyös a gazdaság számára. Az önkéntes embargók hatására ugyanis az orosz Ural típusú olaj ára mélyre esett, ez pedig a Molnak tekintélyes profitot biztosít, a kormánynak pedig az üzemanyagárstop folytatását teszi lehetővé. Ráadásul az olajembargóhoz szükséges egységes döntés alkualapot jelent a magyar kormány számára, hogy az elakadt EU-forrásokért "kárpótolást" kapjon, illetve az ezekkel kapcsolatos vitákban az uniót engedékenységre bírja.

Címlapkép: Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Izrael Tel-Aviv