gita gopinath
Gazdaság

IMF: a világnak van elég tartaléka a recesszió ellen

Portfolio
Bár a világgazdaság ellenszélben van, a jelenlegi növekedési előrejelzések puffert jelentenek egy esetleges globális recesszióval szemben - mondta a Nemzetközi Valutaalap második számú tisztviselője hétfőn. Az IMF első vezérigazgató-helyettese, Gita Gopinath a gazdasági növekedést fenyegető főbb veszélyek között említette a Reutersnek, hogy az ukrajnai konfliktus eszkalálódhat, hozzátéve: "Lehetnek szankciók és ellenszankciók".

Gopinath a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórum alkalmával adott interjúban elmondta, hogy a további kihívások között szerepel az infláció, a központi bankok szigorítása és a kínai növekedés lassulása.

Ezek mind lefelé mutató kockázatot jelentenek az előrejelzésünkre nézve

- mondta Gopinath, utalva az IMF múlt hónapban kiadott, 2022-re vonatkozó 3,6%-os növekedési előrejelzésére, amelyet a januári 4,4%-ról lefelé módosított. Ez a növekedési még mindig elég magas ahhoz, hogy a kockázatokkal együtt is kicsi legyen a világ recesszióba zuhanásának valószínűsége. Ugyanakkor vannak olyan európai országok, amelyeket keményen sújt a háború, és itt technikai recesszió bekövetkezhet - tette hozzá Gopinath. (Technikai recesszióról akkor beszélünk, ha két egymást követő negyedévben az előző negyedévhez képest csökken a gazdaság teljesítménye.)

Gopinath szerint az infláció "egy ideig jelentősen a központi banki célok felett marad", majd hozzátette, hogy "nagyon fontos, hogy a központi bankárok szerte a világon az inflációval mint egyértelmű és jelen lévő veszéllyel foglalkozzanak, ezt nagyon erőteljesen kell kezelniük". "A pénzügyi feltételek sokkal gyorsabban szigorodhatnak, mint amit eddig láttunk. Kínában pedig lassul a növekedés" - tette hozzá.

Címlapkép: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

reznyikov
HIMARS2
tűzoltás
irodaház bejárat
volodimir zelenszkij
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
bolt kiskereskedelem vásárás