iskola oktatás tanítás
Gazdaság

Levelet írtak Orbán Viktornak a pedagógus szakszervezetek: négy dolgot követelnek

Portfolio
Miután a parlamenti választás után új kormány alakult, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottsága levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy jelölje ki a kormányzati tárgyalópartnert a sztrájkbizottsági tárgyalások folytatásához - közölték az érdekképviseletek.

A PSZ és PDSZ bejelentette, hogy a sztrájktörvény szerinti egyeztetést tovább kívánják folytatni az alábbiakban közölt sztrájkkövetelésekkel, amelyek azonosak a sztrájk felfüggesztése előttiekkel.

Kérik a kormányt, hogy öt napon belül jelöljék ki az egyeztető eljárásban részt vevő képviselőjét, akivel időpontot és helyszínt tudnak egyeztetni a következő tárgyaláshoz.

A PDSZ és a PSZ közös sztrájkbizottságának követelései a következők:

  1. A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1-jétől – a Kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen.
  2. Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára.
  3. A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021.szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen.
  4. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidején belül a kötött munkaidő legfeljebb heti 35 óra legyen. A kötött munkaidejükben lehessen őket beosztani tanulócsoportba, egyéni megsegítésre, valamint gyermekfelügyeletre. Heti 5 órát adminisztrációval, illetve felkészüléssel tölthessenek.

Címlapkép forrása: Getty Images

SZG_9276
cloud felhő számítógép pc alaplap digitális bank big data
ekb európai központi bank frankfurt ekb épület
GettyImages-97962735
GettyImages-932866026
kórház lélegeztető maszk oxigén getty stock

Holdblog Ingatlan?! Ne!

Kollegánk, Balásy Zsolt (újra mikrofonnal a kezében!) nyilvánvalóan “Az ember, aki megjósolta az ingatlanpiac...

Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
dollar