majomhimlő
Gazdaság

Majomhimlő: hogyan terjed a vírus és kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Portfolio
Világszerte egyre több országból jelentenek majomhimlő megbetegedéseket, a vírus már Európában is jelen van, kilenc uniós országban, Nagy-Britanniában és Svájcban is regisztráltak majomhimlős betegeket. A vírusról, annak terjedéséről és hatásairól egyre többet tudnak a kutatók, ezeket foglalta össze az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), a szervezet ajánlásokat is megfogalmazott az európai országok és azok egészségügyi ellátórendszere számára.

Hogyan terjed a majomhimlő? Mit tegyenek az európai országok?

Az ECDC elemzése a majomhimlőről egy rövid összefoglalóval indul, amiben leírják a himlő terjedésének lehetséges módjait, és ajánlásokat is megfogalmaznak az európai országok egészségügyi ellátórendszereinek feladatairól.

A majomhimlő (Monkeypox, MPX) nem terjed könnyen az emberek között, állapították meg a kutatók. Az emberről emberre történő átvitel

  • közeli fertőzött személy bőrsérüléseiből származó fertőző anyaggal való közvetlen érintkezés,
  • a légzőszervi cseppek útján a hosszan tartó személyes érintkezés során,
  • valamint fomitákon keresztül történik.

Az ECDC járványügyi értékelése alapján nagy a valószínűsége annak, hogy az MPX az EU-ban/EGT-ben több szexuális partnerrel rendelkező személyek között terjed. Bár a jelenlegi járványkitörések legtöbb esete enyhe betegségtünetekkel járt, a majomhimlő vírus (MPXV) bizonyos népességcsoportokban (kisgyermekek, terhes nők, immunszupprimált személyek) súlyos betegséget okozhat. A súlyos megbetegedéssel járó esetek valószínűségét azonban még nem lehet pontosan megbecsülni. Az általános kockázatot mérsékeltnek ítélik a több szexuális partnerrel rendelkező személyek esetében, és alacsonynak a lakosság szélesebb körében.

A kezelés főként tüneti és támogató jellegű, beleértve a másodlagos bakteriális fertőzések megelőzését és kezelését is. A himlő elleni vakcina megfontolható a súlyos megbetegedés szempontjából fokozottan veszélyeztetett közeli kontaktok poszt-expozíciós profilaxisára, azonban az expozíciónak kitett személyek esetében gondos előny/kockázat értékelést kell végezni. Ezenkívül a vírusellenes gyógyszerek potenciális kezelési lehetőséget jelentenek a súlyos esetek esetében.

Az ECDC számos ajánlást is megfogalmazott arra vonatkozóan, hogy mire kell fókuszálniuk a majomhimlő megbetegedések kapcsán: az EU/EGT-országoknak az újonnan jelentkező betegek gyors azonosítására, kezelésére, a kapcsolattartók nyomon követésére és jelentésére kell összpontosítaniuk. Az európai országoknak korszerűsíteniük kell a kontaktszemélyek nyomon követésére szolgáló mechanizmusaikat, a diagnosztikai kapacitásukat, és meg kell vizsgálniuk a himlő elleni vakcinák, a vírusellenes szerek és az egyéni védőfelszerelések elérhetőségét.

Az esetek jelentésére egy ideiglenes esetdefiníciót javasol az ECDC, az MPX-esetek és a közeli kontaktok kezelésére vonatkozó iránymutatást is adtak:

  • a betegeket el kell különíteni, amíg kiütéseik teljesen meg nem gyógyulnak, és kerülni kell az immunszupprimált személyekkel és háziállatokkal való érintkezést,
  • a kiütés gyógyulásáig a szexuális aktivitástól és a szoros fizikai érintkezéstől való tartózkodás is javasolt,
  • a betegek támogató kezelés mellett otthon maradhatnak.

Az MPX-betegekhez közeli személyeknek az utolsó érintkezéstől számított 21 napig önellenőrzést kell végezniük a tünetek kialakulása tekintetében. Az egészségügyi dolgozóknak megfelelő egyéni védőfelszerelést (kesztyű, vízálló köpeny, FFP2 légzőkészülék) kell viselniük, amikor a gyanús esetek szűrését vagy MPX-betegek gondozását végzik.

Kiket és milyen esetekben kellhet majd beoltani majomhimlővírus ellen? Milyen kórokozóról van szó? Aggódnak a tudósok?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről is szó volt a keddi Checklistben, a Portfolio munkanapokon megjelenő podcastjében, melynek vendége Kemenesi Gábor virológus volt. Az adás meghallgatható aSpotify-on, azApple Podcasten, aGoogle Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és ide kattintva, a Portfolio-n is.

Globális terjedés, egyelőre alacsony esetszám

Általánosságban az MPX kitöréseit a nyugat- és közép-afrikai országokból jelentették az elmúlt hónapokban. Kamerun már 2021 decemberében beszámolt a MPX-járvány kitöréséről, 2022. február 17-ig három megerősített és 25 feltételezett esetet jelentettek, köztük két halálesetet. De más, közép-, észak-nyugati és dél-nyugat-afrikai országokból is jelentettek megbetegedéseket, így a Közép-afrikai Köztársaságból, a Kongói Demokratikus Köztársaságból és Nigériából is. Az elmúlt napokban világszerte, más kontinensekről, több országból, így az Egyesült Államokból, Kanadából, Izraelből és Ausztráliából is jelentettek majomhimlő megbetegedést.

majom1
Forrás: ECDC

Az első európai esetet 2022. május 7-én az Egyesült Királyságban jelentették, egy beutazó személy Nigériából, Lagosból érkezett Londonba. Azóta kilenc uniós tagállamból (Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Hollandia) jelentettek majomhimlős eseteket.

2022. május 23-ig kilenc EU/EGT-tagállamból 67 megerősített esetet jelentettek, és legalább egy további 42 gyanús esetet vizsgáltak.

majom2
Forrás: ECDC

Kik vannak veszélyben?

A járvány eddig jelentett esetei alapján az ECDC szerint a majomhimlő vírus további terjedésének valószínűsége a szélesebb lakosság körében az EU/EGT-országokban és globálisan a következő hónapokban nagyon alacsony, így összességében a lakosság nagy része számára a majomhimlő kockázata nagyon alacsony.

Viszont az egyéni kockázat magas lehet a nagyon fiatal gyerekek, terhes nők, idősek vagy immunhiányos egyének esetében, akik közeli kapcsolatba kerülnek MPX-esetekkel.

Az ECDC szerint a megfertőződés esélye a több szexuális partnerrel rendelkezőknél és az egészségügyben dolgozóknál lehet magas, de még náluk is alacsony vagy mérsékelt lehet a hatás.

majom3
Forrás: ECDC

Címlapkép: © 2022 SOPA Images, Getty Images

Liszicsanszk
Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Karikó Katalin