virág_barnabás_mnb
Gazdaság

MNB: az eddigi tempó felével emelkedhet az alapkamat

MTI
|
Portfolio
A koronavírus, majd az orosz-ukrán háború három területen is az egyensúlyok felborulását okozta, amit egy kétéves programmal kell helyreállítani, mondta kedden az MTI-nek Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, mintegy megismételve a jegybank múlt heti üzeneteit. Ennél fontosabb jelzést tett Virág a kamatemelési tempóval kapcsolatban: az alapkamat az eddigi tempó felével emelkedhet. A bejelentésre a forint erősödése megszakadt, az árfolyam gyengülésbe váltott.

Az alelnök hangsúlyozta, hogy az infláció emelkedésének megállítása, majd a 3 százalékos inflációs cél elérése a jegybank számára elsődleges és mindenek fölött áll. Az MNB az alapkamat további fokozatos emelésére rendezkedik be, amihez változatlanul határozott lépésekre lesz szükség. Az elmúlt két hónap rendkívüli körülményei mellett meghozott 100 bázispontos emeléseit követően

megfelelő opció lehet az ütem nagyjából felével folytatni az alapkamat-emelési ciklust.

Virág Barnabás arra is felhívta a figyelmet, hogy az infláció elleni harcban a kamatok emelése jelenti a legerősebb védvonalat. Ugyanakkor a fogyasztói árakat a globális nyersanyagpiaci- és élelmiszerválság, valamint ellátási problémák egyszerre növelik. Ezt viszont kamatemelésekkel rövid távon kivédeni lehetetlen - hangsúlyozta. Az infláció a következő hónapokban - hasonlóan a régiónk más országaihoz - nálunk is két számjegyű tartományba emelkedik,

erre nem indokolt a kamatok hasonló tartományba történő emelésével reagálni

- hangsúlyozta. A várakozásokon keresztül kialakuló, úgynevezett öngerjesztő infláció ellen fellépni viszont kötelező és szükségszerű - mondta.

A bejelentésre a forint délelőtti erősödése (amelyet Christine Lagarde EKB-elnök szavai váltottak ki) megállt, és a napon belüli nyerőjét néhány perc alatt vissza is adta.

Érdemes megjegyezni, hogy Virág az alapkamat pályájára tett utalást, ami igazából egy teljesen érdektelen, monetáris politikai szempontból kiüresedett eszköz. Elviekben a valódi jegybanki kamatmeghatározó eszköz, az egyhetes jegybanki irányadó betéti kamat ettől még bőven emelkedhetne. Ugyanakkor az alelnök szavai mégis fontos jelzést jelentenek arra vonatkozóan, hogy a jegybank enyhíteni akar a szigorítási tempón. Ugyanis az MNB célja, hogy az alapkamatot és az egyhetes betét kamatát újra egy szintre hozza, márpedig ha csak az előbbi emelési tempóján lassít, akkor újra távolodna egymástól a két eszköz.

Virág Barnabás szerint az MNB múlt héten bemutatott, 12 területet érintő átfogó javaslatairól kifejtette: azok célja, hogy az egyensúly helyreállítása mellett az évtized végére Magyarország az EU átlagának fejlettségét is képes legyen elérni. "Komoly veszélyekkel bíró évtizedben van Magyarország, ahol bátor és jó döntésekkel nagyot lehet nyerni, míg hibás lépésekkel végleg le is lehet szakadni" - figyelmeztetett az alelnök.

Kifejtette: "a 2010-es évtizedben már bevált egyensúly és növekedés képletét a 2020-as évtizedben a fenntartható egyensúly és felzárkózás stratégiájává kell tovább-fejleszteni. Ami működött azt meg kell őrizni, ami elromlott meg kell javítani, miközben több területen új növekedési forrásokat kell aktiválni" - hangsúlyozta az alelnök.

A teljes foglalkoztatás, a magas beruházási aktivitás, az egyre gyarapodó pénzügyi vagyon és a pénzügyi rendszer stabilitása mind-mind olyan eredmény, amit a jövőben is fenn kell tartani, mondta Virág Barnabás. Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar növekedési modellt egyre inkább a termelékenység-javítására, a növekvő hatékonyságra és a nagyobb hazai hozzáadottértékre kell alapozni. "Kulcs lesz a digitális és a zöld átállás sikeres teljesítése, amihez a tudás, tehetség, technológia és tőke folyamatos fejlesztésén keresztül vezet az út" - emelte ki az alelnök.

Véleménye szerint rövid távon a megbomlott egyensúlyok helyreállítása a legfontosabb feladat, ennek érdekében pedig

a költségvetési és folyó fizetési mérleg hiányát mielőbb csökkenteni kell, miközben az inflációt is meg kell fékezni.

A rendkívüli világgazdasági környezet az utóbbi kettőt még hónapokig nyomás alatt tartja, ezért az egyensúly helyreállítását a költségvetés kiadási oldalán kell kezdeni - hívta fel a figyelmet. "Megfelelő lépésekkel már idén is jelentős javulás érhető el, ami idővel a folyó fizetési mérlegre és az inflációra is kedvező hatással lesz" - mondta Virág Barnabás.

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Izrael Tel-Aviv