london nagy britannia city
Gazdaság

Nagyon esett a brit üzleti bizalom

MTI
A kedden ismertetett előzetes májusi aktivitási jelzőszámok szerint tizenöt hónapja nem mért mélypontra lassult a brit gazdaság kilábalásának üteme, mindenekelőtt a kiugró infláció és az ukrajnai háborúból eredő geopolitikai bizonytalanságok által a keresletre gyakorolt nyomás miatt.

A brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (bmi) májusban 51,8-ra zuhant az áprilisban kimutatott 58,2-ről - derül ki az S&P Global és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felméréséből.

Az S&P Global kiemelte, hogy a májusi kompozit index a 2021 márciusában kezdődött jelenlegi kilábalási ciklus eddigi leglassabb aktivitási élénkülését jelzi az üzleti szektorban. A kedden ismertetett májusi aktivitási mérőszám a várakozásoktól is jelentősen elmaradt: az elemzői konszenzus 56,5-es kompozit indexet valószínűsített erre a hónapra. (Az 50 feletti indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 51,8-as májusi kompozit adat a meredek csökkenés ellenére is még a brit gazdaság kilábalását mutatja.)

Az S&P Global hangsúlyozza ugyanakkor, hogy az aktivitási index egy hónap alatt bekövetkezett 6,4 pontos csökkenése a felmérés eddigi történetének negyedik legnagyobb havi visszaesése, és a koronavírus-járvány előtt nem volt példa ilyen mértékű havi zuhanásra. A brit GDP 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor mutatta a májusi kompozit indexen belül a legnagyobb lendületvesztést: az ágazat aktivitási mérőszáma 51,8-ra süllyedt az előző havi 58,9-ről. Ráadásul szintén jelentősen elmaradt az elemzői várakozásoktól, amelyek átlagosan 57,0-es szolgáltatási bmi-t valószínűsítettek erre a hónapra.

A brit gazdaság növekedésének lassulását az eddigi adatok is egyértelműen jelzik. A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb becslése szerint márciusban havi összevetésben számolva 0,1 százalékkal visszaesett a brit hazai össztermék értéke a januárban mért 0,7 százalékos havi növekedés és a februári stagnálás után. Mindezt ugyanakkor kiugró ütemű infláció kíséri: a tizenkét havi fogyasztói árindex (CPI) a múlt hónapban 9 százalékkal - negyven éve nem mért ütemben - emelkedett Nagy-Britanniában a márciusi 7 százalékos drágulás után.

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint azonban a Bank of England a továbbiakban a gazdasági aktivitás dinamikáját is figyelembe veszi az infláció elleni küzdelemben.  Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a mai adatok keddi ismertetése utáni előrejelzésében közölte: a ház ebben a környezetben azzal számol, hogy a brit jegybank az idén már csak egy 25 bázispontos kamatemelést hajt végre, ezt is nagyobb eséllyel augusztusban, semmint a következő, júniusi kamatdöntő ülésen.

Címlapkép: Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Izrael Tel-Aviv