orbán viktor
Gazdaság

Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tett

Portfolio
Az új Orbán-kormány kedd délutáni hivatalos megalakulása, valamint az alaptörvény újabb parlamenti módosítása után néhány órával a miniszterelnök jelezte, hogy rendkívüli bejelentésre készül. Ezt követően nem sokkal meg is jelent egy rövid videó a kormányfő Facebook-oldalán, melyben az új kormány első döntését ismertette: ma éjféltől a kormány kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. Az újfajta veszélyhelyzetben hozott kormánydöntésekről pedig holnap már tájékoztatást is fog adni Orbán Viktor.

Közben a kormány ki is hirdette a rendeletet:

Itt a bejelentés

Orbán Viktor azzal kezdte a rendkívüli bejelentését, hogy a ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Egyetlen percet sem vesztegetett elmondása szerint, mert a szomszédban háború zajlik.

"Olyan háború zajlik, amelynek senki sem látja a végét. Ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energia ellátását és anyagi biztonságát is" - értékelte a helyzetet.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy látni, hogy a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek.

A világ egy gazdasági válság küszöbén áll

- ismételte meg korábbi értékelését, valamint minisztereinek (Varga Mihály és Nagy Márton) múlt heti álláspontját. Hangoztatta: meg kell védeni a családok anyagi biztonságát.

Ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség

- fejtette ki. "A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve

ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet" - jelentette be Orbán Viktor.

"A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat" - magyarázta a kormányfő.

Holnap tájékoztatni fogom Önöket az első döntéseinkről

- vetítette előre.

A videó itt nézhető vissza:

Mit is jelent mindez?

A kormány nem várt sokat a veszélyhelyzeti kormányzás újbóli kihirdetésére, ugyanis a parlament kedd délután szavazta meg azt a kormányzati törvénymódosító javaslatot, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdethet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is. Vagyis néhány órával a lehetőség parlamenti megteremtése (ami biztosra vehető volt a negyedik Fidesz-KDNP-kétharmados parlamenti többség fényében) után szinte azonnal alkalmazza ezt az eszközt a frissen felállt Orbán-kormány.

A veszélyhelyzet egyébként a jelenlegi felhatalmazás alapján június 1-ig szólna a járványra való hivatkozással. Most a háborús helyzetre hivatkozva terjesztheti ki ennek az időbeli hatályát a kormány. A részleteket feltehetően a ma este megjelenő közlönyben fogjuk megtalálni.

A kormány úgy érvel a veszélyhelyzeti, illetve más szóval rendeleti kormányzás mellett, hogy gyors döntésekre ad lehetőséget a rendkívüli helyzetekben és a válságos időszakban, ami állítása szerint most is van. A veszélyhelyzet kritikusai viszont azzal érvelnek, hogy ezzel a kormány esélyt sem ad a legfontosabb ügyek vitájára, és kiiktatja a parlament ellenőrzési jogköreit.

A következő hetekben és hónapokban egyébként a kormány számára jól fog jönni a rendeleti kormányzás. Legutóbbi cikkünkben bemutattuk, hogy az idei költségvetésben tátongó 1000-1500 milliárd forintos elcsúszást ki kell igazítania. És már ebben a cikkünkben rámutattunk arra, hogy amennyiben a kormány a kiigazító/megszorító csomag látszatát is el akarja kerülni, akkor azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy a beruházásbefagyasztásról és kiadáscsökkentésről egyedi kormányrendeletek fognak megjelenni a különböző közlönyökben, és így a kívülállóknak nehezen fog összeállni az egész egy teljes csomaggá.

Megalakult az új kormány, bejelentésre készül a miniszterelnök

Orbán Viktor ezt megelőzően a Parlamentben beszélt és mutatta be az új kormány tagjait, akik letették az esküt és átvették a köztársasági elnöktől a kinevezési okmányukat. Ezzel hivatalosan is felállt az ötödik Orbán-kormány.

A kormány tagjainak elképzeléseiről, terveiről itt írtunk korábban:

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában, ahol az új kormány miniszterei átvették kinevezési okmányukat 2022. május 24-én. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

kina szallitas kereskedelem export
Felvétel
trader23
koronavíruslátvány
gáz földgáz energia
pkm géppuska orosz ukrán háború golyószóró fegyver fegyveres háború
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
kina szallitas kereskedelem export