kína peking
Gazdaság

Koronavírus: hetek óta be vannak zárva a kampuszra, diákok tüntettek egy pekingi egyetemen

MTI
Diákok tüntettek a Pekingi Tanárképző Egyetemen, miután a koronavírus-járvány legújabb hulláma miatt hetek óta nem hagyhatták el az egyetemi kampuszt - számolt be internetes kiadásában szerdán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A SCMP a kínai közösségi platformokon terjesztett videókra hivatkozva arról írt, hogy az egyetem sportcsarnokánál kedd este diákok gyülekeztek, akik később a kampusz központi terére vonultak. A hallgatók azt követelték, hogy az egyetem adjon tájékoztatást a záróvizsgák időpontjáról valamint arról, hogy mikor hagyhatják el a kampuszt. A lap a demonstráció részvevőire hivatkozva azt írta, hogy késő estére több mint ötszázan gyűltek össze az egyetemi kampusz főterén, és békésen egyeztettek az egyetem tisztségviselőivel a hazatérésüket és a vizsgákat illető kérdésekről. A demonstráció részvevőinek az egyetemi tisztségviselők azt ígérték, hogy nem részesítik őket büntetésben a tüntetés miatt, a követeléseikről pedig még az éjszaka folyamán döntést hoznak.

A SCMP hallgatókra hivatkozva arról írt, hogy az egyetem belső hálózatán szerdán tájékoztatást tettek közzé, miszerint a legtöbb vizsgát a következő félévre halasztották, míg néhányat interneten fognak megtartani. A hallgatók továbbá kérvényezhetik, hogy hazamehessenek, miután teljesítették a jelenlegi szemesztert, vagy hazatérésüket követően is be tudják fejezni a tanulmányaikat. A tanórákat hetek óta interneten keresztül tartják. Egészségügyi, családi, vagy munkavállalási okok miatt is engedélyt kaphatnak a távozásra. A diákok azt is kérték, hogy ismét engedélyezzék számukra az étkezést az egyetemi étkezdében - ezt a kérést már szerdára teljesítette az egyetem vezetése

A kínai fővárosban az egyetemi kampuszokat május eleje óta lezárták járványügyi óvintézkedésként, a kampuszon lakó hallgatók, tanárok és személyzet tagjai pedig azóta nem hagyhatják el az egyetemek területét.

Szerdán a Pekingi Oktatási Bizottság szóvivője elmondta: bár az egyetemi kampuszoknak továbbra is zárva kell maradniuk, a felsőoktatási intézmények rugalmasan dönthetnek arról, hogy a hallgatókat engedik-e hazatérni.

Pekingben a koronavírus omikron variánsa miatt április 22. óta mintegy 1600 fertőzöttet azonosítottak a város lakosságának szinte mindennapossá vált, tömeges tesztelése mellett. Szerdán 47 új napi esetről számoltak be a helyi hatóságok. A múlt héten a Pekingi Műszaki Intézet egyik kampuszáról mintegy 700 diákot szállítottak központi karanténba néhány fertőzéses eset azonosítását követően.

Címlapkép: Getty Images

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
koronavirus maszk