orbán viktor kormány
Gazdaság

Orbán Viktor bejelentette: jönnek újra a különadók

Portfolio
Rezsivéldelmi és honvédelmi alapot hozunk létre, ebből fizetjük a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit. Kötelezzük a bankokat, biztosítókat, nagy kereskedelmi láncokat, energiaipari és kerekedő cégeket, telekom cégeket és légitársaságokat, hogy extra profitjuk nagy részét ide fizessék be 2022-23-ban - jelentette be Orbán Viktor szerdán. Vagyis bekövetkezett a piaci szereplők által már várt gazdaságpolitikai válaszlépés az elszálló költségvetési hiányra.

Jönnek a különadók

A háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul, ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet - kezdte bejelentését a szerdai kormányülés után Orbán Viktor. A rezsicsökkentés védi a családokat, de az energia ára tovább emelkedik és ezért egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat, ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősítenünk - tette hozzá.

Mindeközben az emelkedő kamatok és árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert

- hangsúlyozta a kormányfő.

A fentiek miatt döntött úgy ülésén a kormány, hogy rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre. Innen fizetik a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit - közölte. Kötelezik

  • a bankokat,
  • a biztosítókat,
  • a nagy kereskedelmi láncokat,
  • az energiaipari és kereskedő cégeket,
  • a telekom cégeket és
  • a légitársaságokat,

hogy extra profitjuk nagy részét ide fizessék be. Az intézkedések korlátozottak, két évre szólnak, 2022-re és 2023-ra - egyértelműsítette, azonban konkrét milliárdokat nem említett a kormányfő. "Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük,

elvárjuk, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségekhez

- mondta Orbán, aki megjegyezte: a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is meg fogja védeni a kormány.

A bejelentésre a forint éles gyengüléssel reagált:

"A részleteket és a számokat a csütörtöki Kormányinfón ismerteti majd Gulyás Gergely" - mondta a miniszterelnök.

Gyorsértékelésünk Orbán Viktor bejelentéséről:

A teljes videó itt visszanézhető:

Bekövetkezett tehát az, amit a Portfolio is hónapok óta valószínűsített és a piaci szereplők is vártak: a kormány részben a meglévő különadók emelésével, illetve új szektor (légitársaságok) megsarcolásával teszi rendbe az idén - részben a kormányzati kiköltekezés, részben a háború és energiakrízis, infláció elszállás miatt - megboruló költségvetést. Ezzel az is eldőlt, hogy a kormány ragaszkodik a rezsicsökkentéshez, még akkor is, ha a mostani energiaárak (lásd a lentebbi grafikonunkat) megkérdőjelezik a rendszer fenntarthatóságát (az MVM feltőkésítésén keresztül jelentkezik ez az állami büdzsében extra kiadásként); és nem úgy teszi rendbe a büdzsét, hogy a rezsicsökkentést alakítja át. A részletekre egyelőre várni kell, feltehetőleg a csütörtöki Kormányinfón várható bejelentésekig, így az nem ismert, hogy a különadókból mekkora plusz összeget szedne be a kormány (és várhatóak-e ezeken kívül további kiigazító lépések, kiadásbefagyasztás, beruházás-elhalasztás), illetve, hogy melyik szektort milyen mértékben terhelnék meg.
Ahogyan az várható volt (és az elmúlt napokban több cikkünkben is valószínűsítettük), a kormány a rezsiárak befagyasztásának nagyobb költségeinek finanszírozásával és a honvédség megerősítésével indokolja az extraadók alkalmazását, valamint jogosnak tartja az extra terhelést, mert értékelése szerint ezek a szektorok a rendkívüli helyzetre való tekintettel extra profitra tesznek szert (Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter múlt heti szavaiból is már ez volt kiolvasható). Becsléseink szerint idén 1000-1500 milliárd forintos kiigazítási igényt kell kezelnie a kormánynak a költségvetésben, ez alapján az egyes szektorok jelentős többletterhelésre számíthatnak.
A különadók okozta többletterheket az érintett cégek minden bizonnyal igyekeznek majd továbbhárítani. Bizonyára a szabályozással a kabinet igyekszik ezt majd megakadályozni. A kiskereskedelemben könnyű dolguk lesz a nagyvállalatoknak: a gyorsan emelkedő keresetek és a háztartásoknak juttatott egyszeri transzferek (szja-visszatérítés, fegyverpénz, extra nyugdíjpénzek stb.) miatt gyorsan nő a kiskereskedelmi forgalom, ilyenkor pedig a vállalatok ármeghatározó képessége erős. Vagyis a vállalatok tovább tudják emelni az árakat, miközben már most is 20 éves csúcson, 10%-hoz közeli az infláció.

tozsdei-es-beszerzesi-ar220506-530143
Jelenleg az alábbi különadók és szektorális adók vannak érvényben, ezek emelkedésére, illetve új terhekre lehet számítani:

Hogyan tovább?

Azt még elmondhatjuk a kormányfő szerda délutáni rövid bejelentése alapján, hogy ma még keveset tudunk a döntések hordejeréről, hiszen arról majd csak a részletek holnapi ismertetése után alkothatunk képet. Az biztos, hogy a felsorolás alapján minden, eddig különadóval terhelt szektor újabb adókat kap a nyakába, illetve új ágazatokat is bevon a kormány a költségvetési konszolidációba.

Az adók vagy a profitot, vagy az árak, díjak emelésén keresztül a háztartások fogyasztását fogja adóztatni. Az adók mértéke 3 okból is érdekes:
1) most már nem "nulláról" veti ki az állam ezeket, mint a pénzügyi válság idején, hanem akkor, amikor már amúgy is mintegy 700 milliárd forint különadót szed be,
2) a gazdasági klíma viszont kedvezőbb, mint a pénzügyi válság idején volt - e két szempont miatt nehéz megjósolni a beruházásokra, áthárításra gyakorolt hatást,
3) az új különadókból beszedhető bevételen múlik, mennyi egyéb típusú intézkedés kell a költségvetési hiánycél teljesítéséhez - így tehát ezen múlhat egy sor állami beruházás sorsa.

Időközben megszólalt Nagy Márton is az extraprofitról és az extraprofitadóról:

Az előzményekről

Szerda délután a kormány ülést tartott, és a miniszterelnök Facebook-posztjából már előre lehetett tudni, hogy hamarosan bejelentést tesz a miniszterelnök.

Csütörtökön 14:30-kor emellett kormányinfó is lesz, ahol több részletet is megtudhatunk a mai döntésekről. A kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tartja.

A kétharmados Fidesz-többséggel rendelkező parlament kedd délután elfogadta a kormány alkotmánymódosítását, és ennek nyomán már lehetőség van a szomszédos országban fennálló háborús helyzetre hivatkozva is veszélyhelyzetet hirdetni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy marad a koronavírus-járvány kezdete óta érvényben levő rendeleti kormányzás. A kedd délután megszavazott törvényt ki is hirdették este a közlönyben, így nem volt már jogi akadálya annak, hogy életbe is lépjen mától a háborús veszélyhelyzet, amit Orbán Viktor egy kedd délutáni rövid bejelentésében már előrevetített.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

ukrán kórház stock
benzin
napelem háztető erdő
Közlekedési hackerek: ők okozhatják a legnagyobb kihívást
anya apa baba
parkolás

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
parkolás