Óriás naperőművet építenek a kínaiak Magyarországon
Gazdaság

Új rekordot döntött áprilisban a hazai naperőművi termelés

Portfolio
A márciusi extrém értékek után áprilisban 80–100 euró/MWh-val alacsonyabb villamosenergia árak alakultak ki a másnapi piacokon; az árak 200–250 euró között ingadoztak a hazai tőzsdén. Az ármérséklődés a gázárak korrekciójának és a magasabb megújuló termelésnek volt köszönhető – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal áprilisi villamosenergia-piaci jelentéséből.

A másnapi piacokon tapasztalt ármérséklődés mellett azonban az éves árak tovább emelkedtek, mivel a kereskedők tartós európai gázpiaci szűkösségre és magasabb jövőbeli gázárakra számítanak.

2022 áprilisában az öt legnagyobb európai piac aggregált fogyasztása 2 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakához képest. A közép-európai régió fogyasztása ezt meghaladó mértékben, 3,2 százalékkal csökkent.

A rögzített lakossági tarifának köszönhetően Magyarországon a magas árkörnyezet ellenére sem változott a fogyasztás nagysága. A stagnáló kereslet mellett a havi rendszerterhelés csúcsa 3,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A magasabb rendszerterhelés a hó elejei, átlagosnál hidegebb időjáráshoz kapcsolható; április 5-ig a fogyasztás mintegy 5,7 százalékkal volt magasabb.

Az öt legnagyobb európai piac termelése 1,7 százalékkal csökkent tavaly áprilishoz képest, a legnagyobb visszaesés a nukleáris termelésben volt. A német atomerőmű bezárások mellett a csökkenéshez hozzájárult, hogy Franciaország 61 GW-os nukleáris termelési kapacitásának április végén már a fele nem üzemelt a tervezett javítások és technológiai problémák miatt. A tavalyival összevetve kedvezőbben alakult a megújuló erőművi termelés, súlya 32 százalékról 37 százalékra emelkedett az öt nagy ország együttes termelésében. A német szélerőművi termelés áprilisban az előző hónaphoz képest mintegy 50 százalékkal nőtt.

A hazai átlagos órás termelés 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint márciusban, és 4,2 százalékkal mint tavaly áprilisban. Ezen belül a gáztüzelésű erőművek termelése 25 százalékkal volt alacsonyabb, amihez hozzájárult a Dunamenti Erőmű karbantartása.

A megújuló termelés dinamikusan bővült, április 13-án a naperőművi termelés napi maximuma 1806 MW volt, ami abszolút rekord, messze meghaladva a tavaly augusztusban mért 1407 MW értéket.

Áprilisban az előző hónapi 23 százalékról 26 százalékra nőtt a magyar importszaldó. A legtöbb forrás Szlovákia és Románia felől érkezett, míg Szerbiába és Horvátországba jellemzően exportált Magyarország.

Címlapkép: Shutterstock

kina szallitas kereskedelem export
Felvétel
trader23
koronavíruslátvány
gáz földgáz energia
pkm géppuska orosz ukrán háború golyószóró fegyver fegyveres háború
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
kina szallitas kereskedelem export