gazvezetek Oroszorszag1
Gazdaság

Még tovább segíthet Magyarország Ukrajnának a gázpiacon (2.)

Portfolio
Bejelentette csütörtökön az ukrán földgáz szállítási rendszerüzemeltető, hogy megállapodott a magyar rendszerüzemeltetővel arról: még hosszabb ideig kap Magyarországról garantált gázszállítási kapacitást Ukrajna.

Arról, hogy Magyarország napi 8 millió köbméternyi (nem megszakítható) gázszállítási kapacitást garantál Ukrajna számára, már korábban született megállapodás, amely próbaüzemet egyszer már meghosszabbítottak, most pedig a nem megszakítható kapacitásról szóló megállapodás újabb meghosszabbításáról van szó, ezúttal 2023 március végéig.

Hasonló megállapodást Szlovákiával és Lengyelországgal is kötött Ukrajna, amelynek keretében jóval több nem megszakítható kapacitásra vállaltak garanciát naponta a két ország felől. A magyarral együtt ez a három megállapodás nagyban segíti azt, hogy Ukrajna napi gázfogyasztása különösebb zavarok nélkül megtörténhessen orosz gázzal anélkül, hogy az ukránok bármikor is vennének közvetlenül az oroszoktól gázt.

Így tehát arról van szó, hogy az ukránok az orosz gáz tranzitszállítását elvégzik Szlovákia és Lengyelország felé (is), majd a árom ország felől garantált, nem megszakítható kapacitásban kapnak (orosz) gázt a saját ellátásukra, amennyiben sikerül piaci alapon vételezniük. Magyarország felé már nem szállít tranzit gázt Ukrajna, de ezzel a megoldással Magyarország felől is tud gázt importálni. Így Ukrajna hivatalosan mondhatja azt otthon és a világnak is, hogy ők bizony évek óta nem vesznek már gázt követlenül az oroszoktól és csak a tranzitszállítások után számláznak nekik díjat. Áttételesen viszont igenis vesznek orosz gázt.

Címlapkép forrása: Getty Images

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Izrael Tel-Aviv