gyár dolgozó munkás hegeszt munka ipar
Gazdaság

A felszínen minden rendben, mégis hatalmas problémák leselkednek a magyar dolgozókra

Portfolio
A magyar munkaerőpiac erős, a foglalkoztatás magas, a munkanélküliség alacsony, mégis súlyos problémákat lát az Európai Bizottság. A gyermekes nők nem tudnak visszatérni a munkaerőpiacra, a hátrányos helyzetű csoportok munkanélkülisége magas, illetve az álláskeresők nagyon rövid ideig kapnak támogatást. Az anyagi és szociális nélkülözésben élők magyarországi aránya továbbra is a legmagasabbak között van az EU-ban, ráadásul az elmúlt évtizedben a stabil munkaviszonnyal nem rendelkező magyar családok szociális védőhálója meggyengült – áll a Bizottság jelentésében. A rezsicsökkentés nem a szegényeket célozza, és nem segíti azon alacsony jövedelmű, főként vidéki háztartásokat, amelyek szilárd tüzelőanyaggal fűtik otthonukat.

Magyarország munkaerőpiaca összességében jó állapotban van, de még jelentős kihívások állnak előtte. Kezelni kell például a kisgyermekes nők és a korengedményes nyugdíjkorhatárt elérő nők, valamint a hátrányos helyzetű csoportok alacsony foglalkoztatási rátájának problémáját – állapítja meg a Magyarországról szóló országelemzésének munkaerőpiaccal foglalkozó részében az Európai Bizottság.

A kisgyermekes anyák általában hosszú ideig nem dolgoznak, részben a gyermekgondozási helyek szűkössége miatt. 2019-ben a 3 év alatti gyermekeknek csupán 17%-a járt gyermekgondozási intézménybe, ez az arány nem éri el az uniós átlag felét – áll a Bizottság jelentésében. Hozzáteszik, hogy a gyermekgondozási férőhelyek száma a célzott programoknak köszönhetően fokozatosan nő, de az ezeket biztosító intézmények is munkaerőhiánnyal küszködnek.

Bizonyos hátrányos helyzetű csoportok – például az alacsony képzettségűek, a tartósan munkanélküliek, a fogyatékossággal élők és a romák – foglalkoztatási rátáját jelentős mértékben növelni lehetne. A munkanélküliség Magyarországon földrajzilag is koncentrálódik, főként a kevésbé fejlett régiókban és a vidéki térségekben jellemző. Az érintett hátrányos helyzetű csoportokat készségfejlesztéssel és aktív álláskeresési segítségnyújtással lehetne még jobban támogatni – jegyzi meg a Bizottság.

Az álláskeresők Magyarországon korlátozott segítséget kapnak, és a regisztrált álláskeresőknek csak a fele részesül pénzügyi ellátásban.

A munkanélküli ellátás (álláskeresési járadék) időtartama az EU-ban itt az egyik legrövidebb, mindössze 3 hónap, viszont a regisztrált álláskeresők átlagosan csak 16 hónap alatt találnak munkát a brüsszeli elemzés szerint.

Az álláskeresési járadék hosszabb ideig történő folyósítása lehetővé tenné ezeknek az embereknek készségeik fejlesztését és a készségeiknek jobban megfelelő munkák vállalását, vagyis a termelékenyebb munkavégzést.

A Bizottság szerint a kihívások kezelésével Magyarország hozzájárulhatna a foglalkoztatásra vonatkozó, 2030-ra kitűzött uniós kiemelt cél eléréséhez.

Magyarországon jelentősen csökkent a szegénység kockázata, de anyagi okokból sokan még mindig nem tudják kielégíteni alapvető szükségleteiket.

Az anyagi és szociális nélkülözésben élők magyarországi aránya továbbra is a legmagasabbak között van az EU-ban, különösen a gyermekek esetében. A szegénység és a társadalmi kirekesztés konkrét csoportokra és területekre koncentrálódik. A nemzeti adatok alapján a romák szegénységi rátája 3–4-szer magasabb, különösen a regionális különbségek, valamint a munkaerőpiachoz és a minőségi közszolgáltatásokhoz való korlátozottabb hozzáférésük miatt. A Bizottság kiemeli:

Az elmúlt évtizedben a stabil munkaviszonnyal nem rendelkező magyar családok szociális védőhálója meggyengült

A stabil foglalkoztatással nem rendelkező háztartások esetében az elmúlt évtizedben a szociális biztonsági háló megfelelősége is csökkent, mivel a minimumjövedelem reálértéke 39%-kal visszaesett 2010 óta.

Míg a szegény háztartások medián jövedelme 2017-ben 16,7%-kal maradt el a szegénységi küszöbtől, ez a „szegénységi rés” 2020-ban 27,9%-ra nőtt. Az adórendszer a magas marginális jövedelemadó-kulcs és a magas fogyasztási adók miatt aránytalanul nagy terhet ró az alacsonyabb jövedelmű munkavállalókra – mutat rá a Bizottság, amelynek az a következménye, hogy az alacsony jövedelmű családok a gyermekek utáni jövedelemadó-kedvezményt kisebb mértékben tudják igénybe venni. A kifejezetten alacsony jövedelmű háztartások fő jövedelemforrásai a közmunkabérek, a jövedelempótló szociális támogatások, illetve a családi pótlék. Kiemelik:

a fő jövedelemforrások, a közmunkabér, a támogatások és a családi pótlék egy évtizede nem tartanak lépést a megélhetési költségekkel.

Brüsszel szerint a munkanélküliek és az atipikus foglalkoztatási formákban dolgozó munkavállalók szociális védelme terén továbbra is hiányosságok tapasztalhatók. A szabályozott lakossági energiaárak 2014 óta nem változtak, így részben megvédték a háztartásokat a nyersanyagárak közelmúltbeli emelkedésétől.

Ez a támogatás azonban nem a szegényeket célozza, és nem segíti azon alacsony jövedelmű, főként vidéki háztartásokat, amelyek szilárd tüzelőanyaggal fűtik otthonukat.

A magyar települési önkormányzatok évente mintegy 180 ezer háztartásnak adnak némi ingyen tűzifát vagy barnakőszenet – mutatnak rá, kiemelve, hogy az emelkedő lakhatási költségek további kihívást jelentenek az alacsony jövedelmű családok számára, amelyek nehezen férnek hozzá az állami lakhatási támogatási programokhoz, mivel ezek megkövetelik, hogy a kérelmezők rendezett munkaviszonnyal rendelkezzenek, és ne legyen – például közüzemi számlákból eredő – köztartozásuk. Ezzel párhuzamosan egyre csökken a szociális bérlakások száma és minősége.

Címlapkép: Getty Images

velencei-to
capa-voros-tenger
ukrajna-terkep-europa
kigyo-sziget-falfestmeny-kijev-ukrajna-orosz-ukran-haboru
erdotuz-forrosag-hoseg-gorogorszag-gorog-fovaros-athen-tuzoltas
repuloter-repter-repules-biztonsagi-ellenorzes-csomag-borond-utazas
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
velencei-to