oroszország moszkva szobor
Gazdaság

Fizetnének az oroszok, van is pénzük - mégis be fog csődölni az ország

Portfolio
Oroszország számára egyre nehezebbé válik az út, hogy elkerülje az egy évszázad óta első külföldi fizetésképtelenségét, mivel újabb kamatfizetés válik esedékessé a háborúban álló ország adósságállományára - írja a Bloomberg.

A befektetőknek péntekig mintegy 100 millió dollárt kellene megkapniuk a számláikra az orosz külföldi adósságok kamataiból, amelyeket Vlagyimir Putyin elnök elmondása szerint már kifizetettek. Ez valószínűleg nem fogja kielégíteni az aggódó kötvénytulajdonosokat, akik alig várják a pénzt, miután az amerikai pénzügyminisztérium bezárta azt a kiskaput, amely korábban lehetővé tette az amerikai bankok és magánszemélyek számára az ilyen kifizetések elfogadását a szankciók közepette.

Ez a legújabb fordulat a hónapok óta húzódó adósságtörténetben, mivel az ukrajnai háború és a szankciók megnehezítik az Oroszországból a külföldi adósságok tulajdonosai felé irányuló pénzáramlást. Ha Oroszország nem teljesíti kötelezettségeit, 30 napos türelmi idő következik.

Oroszország a múlt héten közölte, hogy a kötvénykifizetésekkel kapcsolatos kötelezettségének úgy tett eleget, hogy a pénzt átutalta a moszkvai Nemzeti Elszámolási Letétkezelőbe (NSD), a fő központi értékpapír-letétkezelőbe.

Péntekig a befektetőknek 71,25 millió dollár kamatot kell kapniuk a 2026-ban lejáró adósságra, és 26,5 millió eurót (28,5 millió dollárt) a 2036-ban lejáró kötvényekre.

A kötvények szerződéses feltételei szerint azok regisztrált tulajdonosa a tőke- és kamatfizetés szempontjából az NSD, vagyis Oroszország azzal érvelhet, hogy teljesítette fizetési kötelezettségét még azelőtt, hogy a pénzösszegek hivatalosan megérkeznének az egyes befektetői számlákra.

Ez lehetővé teheti az ország számára, hogy elkerülje a kifizetésekhez kapcsolódó nemteljesítési helyzetet, még akkor is, ha azok nem jutnak el a kötvénytulajdonosokhoz.

Az NSD-nek történő átutalás csak néhány nappal azelőtt történt, hogy lejárt az amerikai kötvénytulajdonosok számára az orosz kötvénykifizetésekre vonatkozó ideiglenes mentesség. A kivétel nélkül az amerikai szereplők nem fogadhatnak el adósságkifizetéseket az orosz kormánytól.

Amennyiben egy kifizetés nem teljesül, Oroszországnak ezután legfeljebb 30 napos türelmi idő áll rendelkezésére, hogy megoldást találjon, mint például május elején, amikor a meghosszabbított időszak legvégén jutott pénz a befektetőkhöz, miután a kifizetéseket eredetileg blokkolták.

Az orosz külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy tervben van egy új eszköz felajánlása a kötvénytulajdonosok számára, amely lehetővé tenné számukra, hogy megkapják Oroszország külföldi adósságának tőkéjét és kamatait. A pénzügyminisztérium azt is közölte, hogy a kifizetéseket rubelben teljesítené.

A technikai részletek ellenére aligha kétséges, hogy Oroszországot még mindig fenyegeti az a veszély, hogy az 1917-es forradalom óta először sodródik államcsődbe külföldi adósságain, amikor a bolsevikok megtagadták a cár adósságainak elismerését. Oroszország 1990-es évek végi fizetésképtelensége a belföldi adósságok miatt következett be.

Az Egyesült Államok csütörtökön elutasította Oroszország azon javaslatát, hogy a szankciók feloldásáért cserébe megkönnyíti a gabona- és műtrágyaexportot az élelmiszerhiány miatti globális aggodalmak közepette.

Az ICE adatszolgáltatása szerint a swapügyletek jelenleg 87%-os eséllyel számolnak egy éven belüli orosz államcsőddel.

"Az államadósságok nemteljesítése általában azzal függ össze, hogy a kormány nem tud fizetni a rendelkezésre álló pénzeszközök hiánya miatt" - mondta Darshak Dholakia, a Dechert LLP partnere. "Itt Oroszország képes és hajlandó is fizetni, ennek ellenére nemteljesítésnek nyilváníthatják, mivel a kötvénytulajdonosok nem képesek elfogadni a kifizetéseket, a bankok pedig nem képesek feldolgozni a fizetéseket."

Címlapkép: Getty Images

bull bear tőzsde
Marija Zaharova
repülőgép
fed épület fed fed fed fed fed
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
fed épület fed fed fed fed fed