Előfizetői tartalom

Tényleg összejöhet vasárnap az olajembargós alku, de komoly feltételei vannak Magyarországnak

Portfolio
Elérhető a vasárnapi nagyköveti ülésen az uniós olajembargós alku úgy, hogy a vezetékes orosz olajimportra „egy időre” mentesség lesz azért, hogy az érintett tagállamoknak legyen ideje az átállásra – jelezte pénteken délután két uniós illetékes névtelenül a Reutersnek. Ez megerősíti a Portfolio ma délelőtti helyzetelemzését és következtetéseit, igaz közben az is látszik, hogy a magyar kormány, amely eddig a leginkább akadályozta az alku megszületését, igencsak megkéri az árát az alku jóváhagyásának. Az a bődületes nagy összeg, amelyet kér, valójában jórészt a helyreállítási programunk keretösszegét takarja, igaz egyelőre bizonytalan, hogy ehhez mikor juthat hozzá a jogállamisági viták miatt és éppen ezt a bizonytalanságot akarná „egy óra alatt” lerendezni a magyar kormány.

A két névtelenséget kérő forrás azt mondta a hírügynökségnek: az az elképzelés, hogy a hatodik uniós szankciós csomagban szétválasztanák a tengeri és a vezetékes alapú orosz olajimportot és a vezetékes szállítás egy ideig felmentést kapna, hogy megszervezzék a helyettesítést. Mivel tengeri úton érkezik az orosz olajimport mintegy 90%-a az EU-ba, így azt a fő célt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés