London
Gazdaság

Újabb javaslat az MNB-től: kamatmentes hitellel lehetne hazacsábítani a több százezer elvándorolt magyart?

Béremelésekkel, külföldi toborzással és kamatmentes hitellel csábítaná haza a külföldre vándorolt magyarokat az MNB – derül ki a jegybank múlt héten ismertetett javaslatcsomagjából. A cél már régi, születtek kormányzati programok, azonban az utóbbi évek tendenciája azt bizonyította be, hogy a gazdasági kilátások változása sokkal erősebb lehet ezeknél. Az mostanra egyértelműen kijelenthető, hogy megállt az elvándorlási hullám, most már tényleg a visszacsábításon lenne a sor.

Friss ötletek a jegybanktól

Három javaslatot fogalmazott meg az MNB a munkaerőpiaccal kapcsolatban, ami a migrációt érinti. A jegybank 144 pontos csomagjában az alábbiak szerepelnek:

  • A célzott bevándorlás ösztönzése
  • A digitális nomádok vonzása
  • A külföldön élő magyarok hazavonzása

Az első ponttal kapcsolatban kiemelik, hogy 2017 óta a hiányszakmákban az ukrán és szerb állampolgárok is szabadon elhelyezkedhetnek Magyarországon, 2021 júliusától pedig további 9 nem szomszédos harmadik ország állampolgárai, ha munkaerő-kölcsönző cégen keresztül érkeznek. Az egyéb harmadik országbeliek esetében hatvan nap az engedélyezési eljárás.

A harmadik országbeliek foglalkoztatását növelné a külföldieket foglalkoztató vállalatoknak nyújtott állami támogatás munkásszállók építésére vagy lakások bérlésére a vendégmunkások számára. Emellett az adminisztráció egyszerűsítése, a hiányszakmák és az engedélymentes országok listájának bővítése, valamint a magyar vállalatok külföldi toborzásának támogatása is támogathatja a folyamatot – emeli ki az MNB.

A külföldön élő magyarok körében felülreprezentáltak a fiatalabb korosztályok és a magasan képzettek, így jelentős munkaerőtartalékot jelentenek – olvasható a múlt héten publikált javaslatcsomagban. A jegybank szerint a külföldön élők hazavonzását segíthetik az állami hiányszakmákban történő béremelések, a magyar vállalatok külföldi toborzásának támogatása és a visszatérők számára nyújtott kedvezményes hazatelepedési kölcsön bevezetése.

A fenti javaslatok közül most elsősorban az utolsóval, a korábban elvándorolt magyarok esetleges hazavonzására koncentrálunk, illetve a jegybank kamatmentes kölcsönének ötletét vizsgáljuk meg.

Nagyjából félmillió magyart érinthet a javaslat Európában

Az MNB friss javaslata a kamatmentes kamatmentes hazaköltözési kölcsönről nagyjából félmillió magyart érinthet Európában, az Eurostat adatai szerint ugyanis ennyien élnek most külföldön. A statisztikai hivatal 2021-es adatai a Portfolio kiegészítéseivel együtt azt mutatják, hogy 560 ezer felett lehet az elvándorolt magyarok aktuális száma.

Az elmúlt években látszik kis megtorpanás, az elvándorlás a 2004-es uniós csatlakozásunk után volt jelentős, majd a 2010-es évek elején volt még egy ugrás, amikor a német és osztrák munkaerőpiac is megnyitott. Sajnos az Eurostat adatsora is erősen „lyukas”, a korábbi évekből sok adat hiányzik, csak 2016-tól találni megbízható és összehasonlítható adatokat.

Korábban a legtöbb probléma a brit statisztikával volt, évek óta gyanakodtunk arra, hogy az ONS hivatalos számai alulbecsülik a szigetországban élő magyarok számát. Ezekben ugyanis évről évre 100 ezer körüli szám adódott, mi először 250 ezerre, majd a Brexit és a koronavírus-járvány hatására 200 ezerre becsültük a hivatalos számot. A valód adat pedig közel is lehet ehhez, hiszen 2021 végéig a Brexit miatti regisztrációk száma meghaladta a 160 ezret, ezt azoknak kell megtenni, akik az EU-ból kilépés után is szabadon szeretnének munkát vállalni az Egyesült Királyságban.

A legfontosabb célországokban nem volt nagy átrendeződés az utóbbi években, változatlanul Németország, az Egyesült Királyság és Ausztria a legfontosabb piacok. Nagy-Britanniában a már említett korábbi statisztikai anomália miatt volt egy megugrás az utóbbi két évben azzal párhuzamosan, hogy elindultak a Brexit utáni regisztrációk. Németországban 200 ezer közelében torpant meg a növekedés, 2020-ban és 2021-ben már stagnálás, minimális csökkenés látszott a statisztikában.

Mennyit jelent ma egy kamatmentes hitel?

Kérdés persze, hogy a több mint félmillió potenciálisan hazaköltöző magyarból mennyit sikerülhet megszólítani egy kamatmentes hitellel. Korábban is voltak jegybanki javaslatok, illetve kormányzati programok hasonló céllal, elég csak a csúfos kudarccal végződött Gyere haza fiatal! programra gondolni.

Most a globálisan emelkedő kamatkörnyezet miatt jelentősen megnőtt a kamatmentes hitelek vonzereje, hiszen egyre többet lehet spórolni ezekkel. Ha valaki piaci feltételekkel szeretne most lakáshitelt felvenni, akkor a Pénzcentrum kalkulátora alapján 10 millió forintot 20 éves futamidőre, nettó 800 ezer forintos családi jövedelem mellett 6,6% -7,3% közötti THM-mel, 74-78 ezer forintos havi törlesztőrészlet mellett tud felvenni a bankoknál. A teljes futamidő alatt visszafizetendő összeg 17,7-18,7 millió forint között alakul.  Ezzel szemben ha egy kamatmentes hitelt vesz fel valaki, amilyen például a jelenleg is elérhető babaváró hitel, akkor a törlesztőrészlet 42 ezer forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 10 millió forint. A piaci lakáshitelhez képest tehát havi 32-36 ezer forintot, a teljes futamidő alatt 7,7-8,7 millió forintot spórolhatna meg a jelenlegi kondíciók szerint a kamatmentes hitelt felvevő adós.

A kamatkörnyezet emelkedése és a banki átárazás csúszása miatt azonban a következő hónapokban ez az eltérés még jelentősen emelkedhet, vagyis a piaci kamatok emelkedése révén tovább nőhet a kamatmentes hitel előnye. Nem tudni azonban, egy ilyen hitelhez társulna-e kötelező jelzálogbejegyezés, vagy ahogy a babaváró hitelnél is látjuk, ezt egy állami garancia „pótolná” (a babaváró hitel esetében ez az aktuális tőketartozás évi 0,5%-a). Ha ebben a babaváró hitelre hasonlítana a konstrukció, akkor havi néhány ezer forintos garanciadíjjal is számolni kellene, ami kis mértékben csökkentené a kölcsön vonzerejét, de még így is jelentős lenne a támogatott hitel előnye a piaci lakáshitelekhez képest.

Címlapkép: Getty Images

gyógyszertár
sanghaj kikötő
Holland cég épített naperőműveket Magyarországon
europai-unio-zaszlo
nyaralás

Holdblog Ingatlan?! Ne!

Kollegánk, Balásy Zsolt (újra mikrofonnal a kezében!) nyilvánvalóan “Az ember, aki megjósolta az ingatlanpiac...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
gyógyszertár