benzinkút
Gazdaság

Bepanaszolták Magyarországot a benzinturizmus leállítása miatt

Portfolio
Bepanaszolták Magyarországot a benzinturizmus leállítása miatt az osztrák autókluboknál - számolt be az RTL. Az osztrák Die Presse megszólaltatta a két autóklubot, az ARBÖ-t és az ÖAMTC-t is.

Az osztrák Die Presse az APA hírügynökség cikke alapján arról ír, hogy a magyar kormány csütörtöki bejelentését követően péntektől vége a Magyarországra irányuló benzinturizmusnak, azonban „a magyar szabályozás gyakorlati megvalósítása továbbra is sok kérdést hagy megválaszolatlanul”. Két autóklubot, az ARBÖ-t és az ÖAMTC-t is megszólaltatták, mindkét szervezet kétségbe vonja a magyar szigorítás jogszerűségét. Mint írják: egyelőre a gyakorlati megvalósítás nem világos. Pénteken emiatt a Független Benzinkutak Szövetsége Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult.

Martin Grasslober, az ÖAMTC közlekedésirányítási szakértője szerint problémákhoz vezethet, hogy a kasszarendszerek részben nem tudják kezeli a helyzetet. Grasslober hozzátete: kaptak olyan visszajelzéseket, hogy elküldik az embereket a kutaknál és hiányol egy kis fantáziát a gyakorlati megvalósítás kivitelezéséhez.

Alapvetően Magyarország megsérti az uniós jogot, és kár, hogy ez történik

– mondta az ARBÖ szóvivője, Sebastian Obrecht. Martin Grasslober is ezen a véleményen van, szerinte a nem magyarokat árdiszkrimináció éri, ez pedig az uniós jog alapján problémás. Az ÖAMTC-hez már reggel érkezett tagi megkeresés, hogy mindez egyáltalán megengedhető-e, lehet-e panaszt tenni.

Kiemelik: ha jogszerűtlenségről van is szó, ez nem változtat a kialakult káoszon, a szabályozás bírósági vizsgálata hónapokig tart. Arra, hogy a rendszám alapján dől el, hogy ki tankolhat a hatósági áras benzinből, az ÖAMTC közlekedésirányítási szakértője azt mondta:

nézzük meg, hogy ez tényleg megvalósítható-e.

Az RTL megjegyeztem hogy pénteken az osztrák lapok intenzíven foglalkoztak azzal, hogy pénteket véget ért a benzinturizmus. 

Címlapkép forrása: Getty Images

velencei-to
capa-voros-tenger
ukrajna-terkep-europa
kigyo-sziget-falfestmeny-kijev-ukrajna-orosz-ukran-haboru
erdotuz-forrosag-hoseg-gorogorszag-gorog-fovaros-athen-tuzoltas
repuloter-repter-repules-biztonsagi-ellenorzes-csomag-borond-utazas
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
velencei-to