Parlament alakuló ülés
Gazdaság

Elemzés: a kiigazítás eléri a rendszerváltás utáni legendás csomagok szintjét

Portfolio
A mostani kiigazítás szintje a méretét tekintve bőven összevethető az elmúlt évtizedek legnagyobb költségvetési korrekciós csomagjaival, és félő, hogy lesznek szektorok, ahol áremelkedést fogunk tapasztalni. Az is előfordulhat emellett, hogy a cégek úgy gondolják: a hazai profitkilátások tartósan csökkennek. Egyebek mellett erről beszélt Madár István, a Portfolio Makro rovatának vezető elemzője a héten bejelentett költségvetési kiigazításról a Portfolio Checklist pénteki adásában.

A mostani költségvetési kiigazítás nagyobb, mint amit sokan vártak. Idén 1900 milliárdos a költségvetési hatása a szerdán és csütörtökön bejelentett intézkedéssorozatnak, jövőre pedig meghaladja a 2000 milliárdot, ami mindkét évben nagyobb, mint a magyar GDP 3%-a – közölte a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének pénteki adásában Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője.

Hozzátette: a rendszerváltás óta Magyarország átment már néhány költségvetési megbillenésen és kiigazításon, s a mostani intézkedéssorozat eléri ezen kiigazítások szintjét.

A csomag struktúrájával kapcsolatban elmondta: a kiadások lefaragása adja a csomag hozzávetőlegesen 60%-át, s a bevételnövelő lépések a 40%-át. A mostani kiigazítás mérete vélhetően elég lesz arra, hogy egyensúlyba hozza a büdzsét, de fontos látni, hogy ez csak abban az esetben igaz, ha a kormány rendezi a vitás ügyeit az Európai Unióval és megállapodás születik arról, hogy a már betervezett EU-s pénzek valóban meg is érkeznek Magyarországra.

A különadók gazdaságra gyakorolt hatásával kapcsolatban Madár István elmondta: bár a kormány bízik benne, hogy az általa csak extraprofit-elvonásnak minősített különadók nem változtatnak majd a cégek üzleti tervein, és nem fognak áremeléshez vezetni, félő, hogy ez nem minden esetben lesz így.

A légi közlekedésben például nemhogy extraprofit nincs, a működés a mai napig nem állt vissza a koronavírus-járvány előtti szintre.

Lapunk vezető makrogazddasági elemzője közölte: bár a különadókat a kormány két évre jelentette be, az elmúlt évek tapasztalata az, hogy az ilyen intézkedése gyakran nemcsak átmeneti jelleggel maradnak velünk. Az extrán fizetendő terhekkel kapcsolatban megjegyezte: az összeg legnagyobb része (körülbelül harmada) a bankokra nehezedik, akik érvényesíteni tudják az új adót az árazásukban.

Emellett félő, hogy a cégek úgy értékelik: a magyarországi profitkilátások csökkennek, aminek már lehet hatása a gazdasági pályára is.

Az interjúban egyebek mellett beszéltünk még arról, hogy

  • a kiigazítás hírére miért nem erősödött a forint (pedig akár logikus is lett volna), valamint arról is, hogy
  • visszatér-e még valaha az alacsony inflációs időszak.

A teljes, közel félórás beszélgetés meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adásában 01:10-től a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Illyés Tibor

wall street-bika-bull-tőzsde
otp
joe biden nato csucs
elemző

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
spanyol_shutterstock