parlament
Gazdaság

Bréking: közel lehet a megállapodás a magyar uniós pénzekről – Erre fordult a forint is?

Portfolio
A kormány továbbra is arra törekszik, hogy a lehető leghamarabb megállapodjon az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap (RRF) forrásairól. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások az utolsó fázisban vannak, a kormány pedig elkötelezett, hogy a forrásokat egy fenntartható, az energiafüggőséget csökkentő és megújuló energián alapuló növekedés érdekében használja fel – áll egy angol nyelvű befektetői tájékoztatóban, amelyet ma ismerhetett meg a szélesebb nyilvánosság. Könnyen lehet, hogy a dokumentumban szereplő hírek voltak hatással a forint árfolyamára is, a magyar deviza történelmi mélypontja közeléből fordult vissza délelőtt.

Egy rövid, angol nyelvű befektetői tájékoztatót tett közzé a Pénzügyminisztérium, amelyben a magyar gazdaság kilátásai mellett a múlt héten bejelentett költségvetési kiigazító csomagot részletezik. A dokumentumban kiemelik, hogy az orosz-ukrán háború kitörésével február végén ismét megnőtt a külső kockázat a gazdaságban, a beszállítói problémák mellett az energia- és élelmiszerárak az egekbe szöktek.

A kormány megítélése szerint a költségvetési egyenleg erősítése és a büdzsé további stabilizálása a gazdaság minden szereplőjének érdeke jelenleg, ez egy sikeres és hosszútávú üzleti környezet előfeltétele - szögezik le.

A kormány úgy gondolja, hogy a múlt héten bejelentett kiigazító lépésekkel tartható az eredetileg meghatározott 4,9%-os hiánycél a terhek jelentős emelése nélkül, jövőre pedig 3,5%-os GDP-arányos hiánycélt rögzít az anyag. Hozzáteszik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a hiány finanszírozásában továbbra is első sorban a belső forrásokra támaszkodhat Magyarország, de közben a befektetői bizalom megtartása segíthet alacsonyan tartani a finanszírozási költségeket.

A különadókkal kapcsolatban a Pénzügyminisztérium kiemeli, hogy azok (windfall tax) előnyét az OECD és az Európai Bizottság is elismeri, Olaszország és az Egyesült Királyság már vezetett be hasonló intézkedéseket. Szerintük a magyar különadók célzottak, a vállalatok kis részét érintik és arra törekszenek, hogy a gazdaság növekedését fenntartsák. Ezután az anyag az alábbi táblázat adatait tartalmazza tételesen, azaz

a GDP arányában idénre 3,04%-os mértékű kiigazításból 1,34% a bevételnövelő lépés, 1,7% pedig a kiadásvágás.

bevetelnoveloPM220601uj

Ezután tér rá az anyag arra a múlt héten a Kormányinfón is bejelentett részletre, hogy az idénre tervezett kiigazítás 60%-ban kiadáscsökkentő, 40%-ban pedig bevételnövelő tételekből áll, az viszont nagy újdonságot jelent, hiszen eddig nem kommunikálta a kormány, hogy a kiadáscsökkentő tételek (összesen a GDP 1,7%-a) között egyáltalán nem a beruházások átütemezése, elhalasztása a legnagyobb tétel (a GDP 0,5%-a), hanem a különböző minisztériumok és kormányzati szervek, illetve kormányzati programok tartós kiadásvágása. Ettől ugyanis a GDP 1%-ának megfelelő megtakarítást várnak már idénre, míg a beruházások elhalasztása fele ekkora hatással járhat.

Az anyag úgy fogalmaz: "A különböző minisztériumok, költségvetési hatóságok és kormányprogramok költségcsökkentése tovább növeli a hatékonyságot, mivel a Kormány célja, hogy 2022-től kezdve a GDP 1 százalékpontjával csökkentse működési kiadásait."

Az anyag egy eddig szintén nem kommunikált elemként elismeri, hogy a minap váratlanul ismét átalakított KÁT rendszer, az azon való spórolás is, már az idei kiadáscsökkentő intézkedések részének számít a maga 0,2%-os GDP-arányos tételével. Ezt a pénzt pedig a jelek szerint beforgatják majd a most létrehozott rezsivédelmi alapba, mert a táblázat utal rá, hogy ezt az egyetemes szolgáltatások fenntartása terén hasznosítja majd a kormány.

kiadascsokkento220601uj

A minisztériumi dokumentum kiemeli, hogy létrehozzák a honvédelmi és rezsivédelmi alapot, illetve hangsúlyozza, hogy

a honvédelmi kiadások 2023-ban elérik majd a NATO által előírt 2%-ot a GDP arányában.

A rezsivédelmi alap kapcsán pedig azt emelik ki, hogy a magyar háztartások vásárlóerejének megtartása hozzájárulhat a továbbra is magas megtakarítási rátához, ami a jövőbeli stabil növekedést finanszírozhatja a pénzügyi szektoron keresztül.

A tájékoztató további fontos újdonsága, hogy a megfogalmazás szerint

a kormány továbbra is elkötelezett a mielőbbi megállapodás mellett az uniós RRF-alap forrásairól, ezek a tárgyalások végső fázisban vannak.

Nem tudni, hogy ez mennyire tekinthető kincstári optimizmusnak, ugyanakkor a forint látványosan erősödni kezdett, amikor megjelent a kormányzati dokumentum. Délelőtt még 398 felett járt az euró jegyzése, majd onnan 395,7-ig korrigált vissza.

Persze az is lehet, hogy csak egy kis "szikra" kellett a piacnak, hogy az egyébként is túladott forint forduljon, így most minden apró pozitív jelzést, nyilatkozatot túlreagálnak a befektetők.

Érdemes megjegyezni, hogy a költségvetési kiigazítás bejelentése óta ez a kiszivárgott anyag a legszéleskörűbb és legpontosabb összefoglaló a csomagról. Eddig csak szóbeli kormányzati bejelentések, közlések voltak a GDP több mint 3%-át kitevő csomagról. A befektetők hiányolták a részletes terveket, makrogazdásgi hatásokat. A most megismert összefoglaló tehát részletesebb az eddig ismert bejelentéseknél, ugyanakkor továbbra sem ismert csomag teljes makrogazdasági hatása (idei és jövő évre várt költségvetési, inflációs, GDP, államadósság hatása), ami bizonytalanságot jelent a piacon.

Címlapkép: Getty Images

pál utcai fiúk
horvát tengerpart split
programozó informatikus it-szektor számítógép pc
nemet ipar
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
nyaralás