Előfizetői tartalom

Mikor lesz magyar euró? Tíz éve nem voltunk olyan messze a bevezetéstől, mint most

Magyarország jelenleg az euró bevezetéséhez szükséges feltételek közül egyet sem teljesít – derül ki az Európai Központi Bank (EKB) szerdán megjelent konvergencia jelentéséből. Utoljára tíz éve volt példa arra, hogy a kritériumok mindegyikét elvétsük, azóta volt olyan év, amikor három feltételt is teljesítettünk. Persze amíg nincs meg a politikai akarat, addig csaknem felesleges bármilyen euróbevezetési kilátásokról beszélni, márpedig a jelek szerint nincs ilyen szándék,  a gazdaság állapotáról mégis sokat elárul, hogy egyre távolabb vagyunk a feltételek teljesítésétől. Legutóbb Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nyilatkozott úgy, hogy rövid- és középtávon sem aktuális kérdés a forint lecserélése. Addig pedig teljesen mindegy, hány feltételt teljesítünk.

Értékelte az eurózónán kívüli országokat az EKB Szerdán tette közzé konvergencia jelentését az EKB, az eurózóna jegybankja kétévente méri fel, hol tartanak a valutaövezeten kívüli uniós tagállamok a közös deviza bevezetése felé vezető úton. A jegybank öt feltételt vizsgál: melyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy egy tagállam bevezethesse az eurót: Az éves infláció...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés